Expoziția „Regina Soldat“ la Ljubljana

În vederea marcării Centenarului Marii Unirii, marți, 10 iulie, la sediul Primăriei Ljubljana va avea loc vernisajul expoziției „Regina soldat“, eveniment organziat de Institutul Cultural Român, în coordonarea Ambasadei României în Republica Slovenia, în colaborare cu Primăria Ljubljana și Asociația România Culturală (ARC). Proiectul este destinat comunității românești din Republica Slovenia, reprezentanților corpului dipomatic acreditat în Republica Slovenia, politicienilor și reprezentanților autorităților locale, turiștilor, publicului larg. La vernisaj vor lua cuvântul reprezentanți ai Ambasadei României în Republica Solvenia, ai Primăriei din Ljubljana și drd. Beatrice Todireanu, președinte ARC și curatorul expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11-24 iulie, în sediul Primăriei Ljubljana (Right Atrium), Mestni trg 1, zilnic între orele 10.00 și 18.00.

Expoziția „Regina Soldat“ reunește panouri fotografice în care este înfățișată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferința poporului român, în timpul Primului Război Mondial, s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai. Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind prezentă zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, pentru a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război – Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire – ministru plenipotenţiar al Franţei pe lângă regele Ferdinand al României, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, Regina noastră a fost numită și regina soldat!