Expoziția premiată la London Fashion Week - FOUND.LOST.FOUND ajunge în România

Expozitia premiata la London Fashion Week - FOUNDLOSTFOUND ajunge in Romania

Miercuri, 11 mai 2016, începând cu ora 18.00, va avea loc prima vizionare a expoziției de bijuterie contemporană și proiecții multimedia „Found.Lost.Found" la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38). Expoziția a fost prezentată pentru prima dată la International Fashion Showcase 2016, secţiune din cadrul London Fashion Week coordonată de British Council şi British Fashion Council.

Dedicată pentru prima oară exclusiv bijuteriei de autor, expoziția a fost inspirată de formele şi simbolismul podoabelor dacice şi prezentată sub forma unei instalaţii interactive de bijuterii semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean şi Otilia Mihalcea, și de proiecții multimedia realizate de Black Horse Mansion.  Expoziţia "Found.Lost.Found", curatoriată de designerul David Sandu, a fost organizată de Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra și cu sprijinul UniCredit România, Atlassib si Simplu MakerShop.

În cadrul premiilor „Emerging Talent Awards", acordate celor mai talentaţi tineri designeri şi curatori din lume, din cei peste 80 de designeri intraţi în concurs, Otilia Mihalcea, creatoarea din spatele brandului Oval (ovaloval.com), a obţinut Premiul pentru design de accesorii  - o reuşită remarcabilă pentru designul românesc de bijuterie. Expoziția i-a impresionat atât de mult pe membrii juriului încât au inventat un premiu nou la ediţia acestui an, acordat creatorilor de accesorii, o premieră absolută în istoria International Fashion Showcase și care va fi menținut în edițiile viitoare.

Expoziția este o reprezentare a ciclului de asimilare a tezaurului dacic ca moștenire culturală  autentică de-a lungul generațiilor.  Tezaurul nu este doar o colecție de obiecte antice dezgropate și expuse într-un muzeu, ci un organism viu mereu prezent în memoria colectivă și culturală a unei națiuni. El este parte integrantă din povești, mituri și folclor și este circulată și asimiliată în viața colectivă, artistică și personală a oamenilor.      «Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând eternul dialog dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor,  una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.» David Sandu, curatorul expoziției.


Accesul se face pe baza de RSVP la adresa contact@assamblage.org