- 13 September 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Soapte in gradina Constantin Flondor ICR Berlin
Institutul Cultural Român din Berlin organizează, în perioada 13 septembrie – 8 noiembrie 2024, expoziția „Șoapte în Grădinăˮ a artistului Constantin Flondor, la [Ceci n’est pas une] Galerie. Vernisajul va avea loc vineri, 13 septembrie 2024, între orele 18.00 – 21.00, în timpul Berlin Art Week, una dintre cele mai importante și ample manifestări artistice din capitala germană. Aceasta este o oportunitate unică pentru publicul berlinez de a descoperi lucrările lui Constantin Flondor într-un context vibrant și dinamic.
De asemena, miercuri, 11 octombrie 2024, tot în cadrul expoziției, publicul este invitat să participe la o discuție cu curatoarea Alina Șerban și artistul Constantin Flondor. Vor fi prezenți, de asemenea, galeriștii Volker Diehl și Andrei Jecza, oferind ocazia unei explorări aprofundate a procesului creativ al artistului și a contextului expozițional.
Expoziția „Șoapte în Grădinăˮ marchează o punte între cele mai recente lucrări ale lui Flondor și perioada sa formativă din anii 1960-1970, când era implicat în cercetarea vizuală interdisciplinară.
„Expoziția oferă o incursiune în gramaticile picturale ale artistului, unde muzica și natura joacă un rol central în evoluția operei sale” explică curatoarea Alina Șerban. Lucrările expuse variază de la diagrame conceptuale la compoziții care surprind dinamica spațiului natural.
Expoziția este realizată cu sprijinul galeriilor Diehl (Berlin) și Jecza (Timișoara) și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 14:00 – 19:00, la [Ceci n’est pas une] Galerie, spațiul de artă al ICR Berlin.
Născut în 1936 la Cernăuți, în Bucovina de Nord, stabilit la Timișoara în 1948, Constantin Flondor este unul din principalii exponenți ai avangardei postbelice din România. Caracterul interdisciplinar al practicii sale artistice și preocuparea pentru studierea ordinii în realitate determină asocierea artei sale cu o formă de obiectivitate care valorifică cercetările vizuale, gândirea sistemică, tehnologiile avansate și rolul educației vizuale. Ca personalitate centrală a grupărilor artistice pe care le-a fondat – 111 (1966–1969) și Sigma (1969–1978) – Constantin Flondor explorează constant noi direcții în artă, utilizând diverse medii, precum pictura, arta cinetică și optică, land art-ul, filmul experimental și fotografia. Interesul său pentru studierea naturii a rămas constant, chiar și în formele sale geometrizante, care păstrează referințe la universul vegetal. Reîntorcându-se prin film și fotografie la pictură, Flondor contribuie la fondarea grupului Prolog în 1985, amplificând cercetarea vizuală.