Expoziția „O discuţie despre contemplaţie şi nemulţumireˮ, la Muzeul Jorge B. Vargas din Filipine

Expozitia O discutie despre contemplatie si nemultumire, la Muzeul Jorge B Vargas din Filipine

În perioada 22 septembrie - 19 noiembrie 2016, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va avea loc expoziția O discuţie despre contemplaţie şi nemulţumire, construită ca o prezentare a unor artişti români, vizibili în anii '80, ale căror lucrări determină o reprezentare a politicului care are la bază jocul - fie ca permanentă interogare a identităţii, fie ca formulă existenţială, fie ca reacţie imediată la un context dat. Evenimentul va avea loc la Muzeul Jorge B. Vargas, Manila, Filipine. Vor participa artiștii: Alexandru Antik, Sándor Bartha, Geta Brătescu, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Peter Jacobi, Dan Mihălțianu, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Mircea Stănescu, Sorin Vreme. Curator: Anca Verona Mihuleţ.

Expoziția O discuţie despre contemplaţie şi nemulţumire nu este o expoziţie de tip inventar; este o introducere şi, în egală măsură, o aducere împreună a unor poziţii artistice care şi-au adus contribuţia la istoria artei româneşti, în contextul cultural aparte generat de departamentul de artă modernă şi contemporană al Muzeului Vargas din Manila.

Folosind deconstrucţia, repetiţia, memoria şi compoziţiile paralele ca metode curatoriale, s-au creat trei trasee distincte în spaţiul muzeului, a cărui arhitectură de tip Brasilia a răspuns în forţă structurii special gândite pentru această expoziţie; cele trei trasee corespund demersului de arhivare artistică, contextului socio-politic, respectiv izolării artistice ca formă de rezistenţă. S-a acordat un interes distinct gesturilor artistice, abstracţiei şi abordării postmoderniste, urmărind coerenţa vizuală a expunerii şi deschizând noi interpretări pentru fiecare lucrare.

Cercetarea pentru expoziţie s-a bazat pe cataloage ale expoziţiilor produse în anii '80 - '90, alături de interviuri şi discuţii cu artişti şi critici de artă din România, activi în ultimii treizeci de ani. De asemenea, discursul expoziţional a fost îmbogăţit cu materiale de arhivă descoperite în biblioteca Muzeului Vargas şi care fac referire la întâlnirile dintre familiile Ceauşescu şi Marcos, dar şi prin adăugarea unui cuplu de lucrări emblematice ale artistei filipineze Brenda Fajardo.

Mai multe detalii:

http://vargasmuseum.upd.edu.ph/ 

http://www.facebook.com/vargasmuseum.upd /