Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” inaugurează în Polonia Sezonul Cultural Româno-Polon

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi inaugurat oficial în Polonia cu expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, ce reunește lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României, găzduită de Muzeul Național din Gdańsk la Palatul Cistercian în perioada 27 iulie – 28 octombrie 2024. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 27 iulie 2024.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va include 17 luni de evenimente culturale de excepție și schimburi culturale la o scară nemaiîntâlnită până în prezent în relațiile culturale dintre cele două țări.

Seria de activități continuă cu o prelegere susținută în data de 28 iulie 2024 de dr. Călin Stegerean, curatorul expoziției „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” și director al Muzeului Național de Artă al României.

De asemenea, sunt programate două reprezentații ale spectacolului „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare din Gdańsk, în zilele de 28 iulie 2024, ora 18.00, și 29 iulie 2024, ora 19.30. Detalii și bilete: Program Festiwal Szekspirowski 2024 – Festiwal Szekspirowski

Pe toată durata Festivalului Shakespeare (26-29 iulie), la Forum Mall din Gdańsk va fi expusă instalația „Shakespeare Dimensions. Episode one” – un experiment scenografic virtual 3D, conceput de Vlad Drăgulescu, sub forma unui cub imersiv, în care universul shakespearian din piesa „Furtuna” este generat în întregime de tehnologia contemporană.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

În cadrul Sezonului sunt organizate zeci de evenimente: expoziții, concerte, spectacole de teatru și dans, proiecții de filme, dezbateri, dar nu numai. Inaugurarea sezonului polonez în România a avut loc în data de 21 iunie 2024 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu expoziția „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”, curatoriată de prof. Anna Król, dr. Magdalena Ziółkowska și Wojciech Grzybała.

Programul detaliat al evenimentelor prilejuite de inaugurarea Sezonului România-Polonia 2024-2025 va fi publicat în curând.