Expoziția NEMȚOI, elogiată la aniversarea a 114 ani de către Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona

Expoziția NEMȚOI, vernisată în 23 mai 2019, la prestigiosul Muzeu Național al Caleștilor din Lisabona (MNCoches),  a fost amplu elogiată în presa portugheză și a impresionat atât prin inedita tematică, cât și prin acordul perfect al sculpturilor în sticlă cu decorul și structura arhitectonică a muzeului.

Organizată de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ministerul Culturii din Portugalia, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez (DGPC) și Muzeul Național al Caleștilor, inclusiv în contextul aniversării a 114 ani de funcționare neîntreruptă a Muzeului și deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, expoziția cuprinde 61 de sculpturi în sticlă ale artistului Ioan Nemțoi.

În cadrul vernisajului, din data de 23 mai, au luat cuvântul Excelența Sa, doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, doamna Silvana Bessone, directorul Muzeului Național al Caleștilor, domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, artistul Ioan Nemțoi și criticul de artă Sanda Miller. Expoyiția va putea fi văzută până la 6 octombrie 2019. 

În alocuțiunea sa, Excelența Sa, doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză a evidențiat faptul că expoziția, organizată pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, face parte dintre proiectele de înaltă ținută artistică care prezintă publicului portughez atât valorile tradiționale ale culturii și spiritualității românești, cât și scena culturală contemporană. Seria acestor manifestări a fost inițiată prin concertul susținut de Cvartetul Bălănescu la Palatul Național de Arta “Ajuda”, va continua cu expunerea la Mănăstirea Batalha a unui ansamblu de piese emblematice din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și va fi încheiată printr-un concert extraordinar al Corului Bach al Bisericii Negre din Brașov, la Mănăstirea Jerónimos. Mulțumiri speciale au fost aduse Ministerului român al Afacerilor Externe pentru susținerea acestor proiecte de anvergură.

Discursul doamnei director Silvana Bessone a exprimat bucuria organizatorilor de a avea România drept invitat de onoare cu ocazia sărbătoririi a 114 de ani de existență a muzeului. În același timp, domnia sa a subliniat faptul că Ioan Nemțoi este un artist de talie mondială, care onorează, prin opera și prin prezența sa, galeria de personalități care au expus, în decursul timpului, pe simezele MNCoches.

Directorul ICR Lisabona, domnul Daniel Nicolescu, a omagiat eforturile muzeului gazdă și a transmis mesajul doamnei Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. „Credem că remarcabila colaborare din ultimii ani dintre Institutul Cultural Român și instituțiile de cultură portugheze, la fel de apropiate de sufletul nostru și prea multe ca să le menționez aici pe toate, își atinge azi, prin deschiderea expoziției NEMȚOI la prestigiosul Museu Nacional dos Coches, unul dintre punctele cele mai înalte. Este un acord fericit, atât simbolic cât și de substanță. Portugalia este țara fado-ului dar și, la nivelul vizualului, a azulejo-ului, a ceramicii pictate. Iar Ioan Nemțoi vine cu talentul său inegalabil tot din spațiul artelor focului. Sculpturile sale în sticlă sunt vehicole ale luminii, trăsuri miraculoase – pentru că tot ne aflăm în Muzeul Caleștilor – ale culorii și mișcării, care aproape se dematerializează în momentul în care le privim. Aici, printre piesele grele, baroce, uluitoare ale expoziției permanente, sticla maestrului român pare un curent de aer care pune în mișcare osiile străvechi și care le oglindește expresivitatea. Mulțumesc, în numele ICR, actualilor noștri parteneri portughezi, Direcției Patrimoniul Cultural, Muzeului Național al Caleștilor, Ambasadei României la Lisabona și echipei ICR Lisabona. Și, desigur, maestrului Ioan Nemțoi, pentru eficiența și ingeniozitatea cu care a orânduit această grăitoare selecție din opera domniei sale.“

„Ar trebui poate să vorbim mai mult despre acest roşu care este creaţia lui Nemţoi și care joacă un rol atât de important în arta lui; nu este un roşu strident ci unul echilibrat care în combinaţie cu sticla mată are perfecţiunea materialelor naturale, în această ipostază amintind de coral. Aşa s-a născut roşul Nemţoi, similar istoriei roşului de Pompei sau albastrului de Voroneţ", a afirmat Sanda Miller.

Ioan Nemțoi a mulțumit doamnei Ambasador Ioana Bivolaru, Președintelui Liliana Țuroiu, echipelor Ambasadei României în Republica Portugheză, Institutului Cultural Român de la Lisabona și Muzeului Național al Caleștilor pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment de înaltă ținută.

Vernisajul, la care au participat aproximativ 150 de persoane, a fost onorat de prezența a numeroși ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Ministerului Culturii Portughez, directori de institute culturale prezente la Lisabona, artişti, jurnalişti, reprezentanți ai diasporei româneşti, ai mediului asociativ, directori de instituţii culturale portugheze de prim rang.