Expoziția „Mise en scene” semnată de artistul român Sergiu Roman la Institutul Cultural Român de la Beijing

În data de 8 martie 2019, la Sala de Expoziție a Institutului Cultural Român de la Beijing, a avut loc vernisajul expoziţiei „Mise en scene” semnată de artistul român Sergiu Roman.

În cadrul expoziției, au luat cuvântul din partea ICR Beijing, Constantin Lupeanu și Antonina Dragne-Ciuceanu, Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China – România, Zhang Wenxiang, renumit pictor și caligraf român, Diana Roman, curatorul expoziției. De asemenea, în cadrul evenimentului, artistul Sergiu Roman a susținut prelegerea „Contribuţii româneşti la scena artistică mondială”.

Pegrupurile de wechat, cea mai importantă rețea de socializare din China, au fost postate numeroase impresii și texte scrise de cei care au participat la evenimentul de succes, apreciind tablourile și talentul artistului român. Menționăm câteva dintre acestea.

Pictorul Zhang Wenxiang a scris: „Am participat la vernisajul expoziției semnate de artistul român Sergiu Roman. Lucrările sale sunt distinctive și au un stil impresionist realist și romantic. Din lucrările sale reiese coexistența armonioasă dintre om și natură, viața de la origine și sfârșitul spațiului tridimensional al universului!”

Cităm o parte din ce a scris caligraful Liang Zhen: „….în ziua când ne-am scăldat în vântul cald al primăvării, de Ziua Internațională a Femeii, care a fost însoțită de ritmul primăverii, s-a inaugurat expoziția personală de pictură în ulei a artistului român Sergiu Roman organizată de Institutul Cultural Român de la Beijing. Am fost norocos că am fost invitat să particip la acest eveniment și sunt recunoscător reprezentanților Institutului Cultural Român de la Beijing pentru invitația lor. Lucrările lui exprimă un fel de melancolie și au stil de pictură spre cubismul realizat din colaje, în general, cu mijloacele bogate de modelare, adică utilizarea spațiului, a culorii și a liniei. Are la bază simbolismul, stilul abstract, culoarea este exprimată în nuanțe de puritate înaltă. Tehnici de pictură și emoție, cu culori misterioase, emoții de frică și singurătate. Este, de asemenea, vesel, luminos, plăcut și sunt exprimate emoțiile culorii roșii. El folosește un plan flexibil, stratificat, în formă spațială. Tipul de tehnică, structura corpului este organizată așa cum se dorește. El a împărțit reprezentarea naturală într-o formă abstractă. Colaborând pe o pânză corespunzătoare, simțind stereoscopic spațiul pe diferite avatare umane, desenarea caracteristicilor limbajului de pictură spațială din mai multe perspective, precum și din spațiu. Efectul corpului format în corp. Aceasta este creația îndrăzneață în tehnicile de pictura în artă. Noi tentative de explorare a rezultatelor. Cel mai important lucru este că noua tehnică poate fi creată într-o modelare spațială completă a obiectelor.

Pentru artiști, unde să se creeze nu este o problemă foarte critică, ei pot lua în considerare influența unor culturi regionale, însă, în mod fundamental, un artist matur arată întotdeauna ceea ce a gândit de mult timp. Rezonanța lucrărilor lor cu publicul nu este atât influența culturii regionale, ci mai degrabă rezonanța dintre spiritele umane și emoțiile ... Desigur, nu exclude noua inspirație creatoare între artiști și culturi regionale specifice. ….

Domnul Roman este de departe cel mai mare din China și crearea unei secvențe de cea mai completă primă expoziție personală, de asemenea, una dintre cele mai mari expoziții din China până în prezent. Munca lui va fi importantă pentru materialele de cercetare a picturii românești artistice, și, de asemenea, pentru a asista la prietenia chino-română între cele două părți. În cele din urmă, doresc prietenia eternă între China și România și o dezvoltare artistică foarte bună! Mult noroc!”

Zhao Yinqwei, membră a „Asociației Muzicale Chineze”: „Institutul Cultural Român m-a invitat să particip la ceremonia de deschidere a picturii române la Institutul Cultural Român de la Beijing. Îl admir pe domnul Sergiu! Lucrările sale și-au exercitat pe deplin propria imaginație, îmbinând istoria și viața, integrarea clasică și modernă. Din combinația dintre om și natură reiese frumusețea.”

Guo Lin, prietenă a ICR Beijing, a scris: „Pictorul român Sergiu Roman și soția sa au venit la Institutul Cultural Român, și a participat la ceremonia de deschidere a picturilor sale și a răspândit cultura și arta românească. Bine ai venit! Ești într-adevăr un dragon și un Phoenix! Acest lucru va promova prietenia dintre China și România! Picturile maestrului sunt bogate în imaginație, distinctive și colorate, iar culorile sunt frumoase, ceea ce face ca sala de expoziție să fie strălucitoare! Aceste picturi sunt pline de filosofii, care reflectă legile naturale și realitatea vieții oamenilor și ale animalelor, care ar trebui să fie neînfricați. Sper să învățăm unul de celălalt…!”

Lucrările artistului, întitulate „Hologram”, „Jerk System”, „Purple Architecture”, „Ides of March”, „Study for virtues of the negative”, „Exchange”, „The meteorological principle of pure reason”, „Erjdekoaternistula”, „Bestseller”, „The first creature was a lion”, „Postcard” sunt ca o replică la provocările, convulsiile şi crizele globale actuale.

Sergiu Roman este un pictor filosof care-şi focalizează demersul vizual pe ilustrarea vizibilului invizibil, senzorial, metafizic, de neatins. Picturile sale reflectă o profundă cunoaştere filosofică ce reprezintă astfel magma creatoare de metafore plastice prin care Sergiu Roman realizează o versiune contemporană a noţiunii atotcuprinzătoare de sublim. Trăim în ere „aprinse”, în care sublimul ia formele dezechilibrelor, tulburărilor, degradărilor, egocentrismelor, haosului, dar şi ale valorilor spirituale, ale ordinii, elevării, exaltării, ale unei „frumuseţi” atent puse în scenă.

Tocmai de aceea Sergiu Roman îşi intitulează seria „Mise en scene”. Pictorul ne incită la reflecţii asupra istoriei umanităţii „scenografiind” compoziţii barochizante încărcate de simboluri, idei poetico-plastice, metafore vizuale. Aceste scenografii atent dirijate de artist reprezintă analogii vizuale ale unei lumi în care valorile se răstoarnă, se promovează superficialitatea, lipsa de sinceritate, în care eul creator devine impersonal prin mijloacele noilor tehnologii. Sergiu Roman alege să ilustreze viziunea sa prin integrarea de forme și imagini realizate în cărbune pe pânză, fiind vorba despre cunoscute artefacte ale Antichităţii şi Renaşterii (Laocoon, mască decorativă din Pompei, chipul lui Iisus din ansamblul Pieta al lui Michelangelo Buonarotti, etc.) realizând un trompe l’oeil „sculptural” menit să reprezinte accentul în contrastul de calitate şi cantitate gândite de artist.

Picturile lui Sergiu Roman se dezvăluie drept hărţi cognitive ale prezentului în care imaginarul socio-cultural (spiritual, istoric, literar, matematic) întrupează viziunile sale de a ghida conştiinţa umană spre adevăr, valoare, moralitate.

Proiectul expoziţional „Mise en scene”, semnat de pictorul Sergiu Roman, se înscrie în seria manifestărilor ICR Beijing de a promova arta plastică românească, în scopul popularizării acesteia în mediul cultural chinez.

Expoziția va fi deschisă în perioada 8 martie – 3 mai 2019.

Sergiu Roman a fost mediatizat cu prevalenţă ca reprezentant al României în cadrul expoziţiile sale personale şi de grup din China.

Prima sa expoziţie personală „Mysteries of the Beginning” a avut loc, în anul 2014, la Xuhui Art Museum (o performanţă de invidiat de orice artist care aspiră la expunerea lucrărilor sale într-un muzeu de artă contemporană). La deschidere, profesorul Luo Tianxia a subliniat că este singura expoziţie personală a unui artist român.

În anul 2018, Sergiu Roman a participat la două manifestări de anvergură dedicate artiştilor străini care activează în China: „Meet @ Foreign Artists in China” organizat la Watson Garden Museum din Taiyuan şi „Art Canton 2018” organizat la Pavilionul Expoziţional din Guangzhou, în cadrul cărora a fost prezentat drept reprezentant unic al României. Ambele evenimente au avut sprijinul total acordat de autorităţile culturale şi comerciale din Shaanxi şi provincia Guangdong pentru promovarea artiştilor străini rezidenţi în China.

Expoziţii de grup au avut loc în perioada iulie-septembrie 2014, la Radisson Hotel Shanghai și în perioada septembrie-octombrie 2018, expoziţia internaţională „Meet@Foreign Artists in China”, Watson Garden Museum, Taiyuan.