Expoziţia „Mirroring“ a artistului Valeriu Mladin la Galeria ICR Viena

Expozitia Mirroring a artistului Valeriu Mladin la Galeria ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 14 iunie - 19 august expoziţia „Mirroring" semnată de Valeriu Mladin. Vernisajul are loc marți, 14 iunie, de la ora 18.00, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena), în prezenţa artistului şi a curatorului Ana-Maria Altmann. Seara va continua cu un recital de pian susținut de Nicon Mladin și de Nil Mladin, care vor prezenta un program cu lucrări de George Enescu, Claude Debussy şi César Franck.

Oglinda este primul loc destinat cunoaşterii de sine. Cu o singură privire se ajunge la conştientizarea sinelui şi propriul corp se materializează în spaţiu. Un moment care îmbină interiorul şi exteriorul - încă dintotdeauna, de la începuturile timpului. De la oglindirile în apă din timpul zilei la reflecţiile din ferestre pe timpul nopţii, până la Eul care se reflectă constant în oglindă şi la Ego-ul pus mereu în scenă prin intermediul selfie-urilor, percepţia asupra sinelui devine pas cu pas o compoziţie heteronomă. Proiecţia spre exterior elimină privirea înspre interior, reflexia asupra Celuilalt devine o nouă condiţie pentru sondarea sinelui iar conținutul ei de realitate nu mai este pus în discuție. 

„Valeriu Mladin ne demonstrează prin Mirroring cât de multă nevoie avem de fapt de oglindă şi de ce este ea indispensabilă atunci când avem de-a face cu examinarea critică. Critica se referă la ceea ce ne este vândut drept realitate şi ceea ce noi înşine ne construim în mod artificial-artistic ca fiind o realitate cu care ne amăgim. Artistul ne arată, de asemenea, cât de greu este să diferenţiem aceste două elemente de adevărata realitate. În bălţile create de el se reflectă lumea, societatea şi individul fără filtru, cu toate particularităţile, cusururile lor şi în toate modurile stângace de prezentare care ne garantează singurul adevăr posibil. Motivul şi reflexia în picturile lui devin astfel un amestec de realitate şi aparenţă care în cele din urmă dă peste cap lumea narativă a artistului şi lumea noastră reală. Ca o mise en abyme a gândirii, acest amestec se continuă într-o prezentare fotorealistă a conţinuturilor, şi anume atunci când dialectica naturaleţii şi artificialităţii iese la suprafață și toate alternativele acestor contradicții au fost epuizate. Ceea ce rămâne este o variantă a lumii în care sondarea eului autentic îşi face din nou loc, iar noi ne putem dedica iar, liberi și fără griji, stadiului oglinzii." (Ana-Maria Altmann)       

 

Valeriu Mladin s-a născut în 1958 în localitatea Lipova din județul Arad, România. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. Este lector universitar la Catedra de Foto-Video și Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București și doctor în arte vizuale al aceleiași instituții de învățământ. Lucrările sale au fost prezentate în expoziții personale în România și Germania și în expoziții de grup în Austria, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Venezuela. În 1997 și în 2010 a participat la Bienala de la Veneția.
Mai multe detalii despre artistul Valeriu Mladin şi despre lucrările acestuia pot fi accesate pe: http://mladinvaleriu.blogspot.com; http://valeriuemladin.blogspot.ro.

Expoziţia „Mirroring" poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 14 iunie - 19 august, de luni până vineri, între orele 10.00 - 18.00. Intrarea este liberă.

Partener logistic: Eastlines - coletărie cu discount

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena