Expoziția "Memorii de camee" la Muzeul de Mineralogie Maramureş

Pe 14 martie 2013, Muzeul de Mineralogie Maramureş , ICR - Filiala Maramureş şi Consiliul Judeţean Maramureş au organizat vernisajul expoziţiei “Memorii de Camee” a artistului plastic elveţian de origine română, Anca Seel Constantin. Vernisajul a avut loc la Muzeul de Mineralogie Maramureş. Cu această ocazie au luat cuvantul, în faţa unui public numeros, Ioan Bob, directorul Muzeului Mineralogic, Florica Bud, directorul ICR - Filiala Maramureș, prof.univ.dr. Teodor Dunca, director adjunct ICR - Filiala Maramureş, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, prof.univ.dr. Petru Bejan, critic de artă, Iaşi Gerhard Seel, filozof şi autoarea lucrărilor prezentate în această expoziţie, Anca Seel Constantin.

Anca Seel Constantin s-a format la Institutul Nicolae Grigorescu din Bucureşti şi la Universitatea din Neuchâtel. Începând cu anul 1991 artista a organizat o serie de expoziţii personale în diferitele colţuri ale lumii şi în diversele forme de exprimare artistică pe care le abordează. Printre cele mai importante au fost expoziţiile de pictură de la Alexander Onassis Center – New York, Galeria La Haune Brener din Paris, Chateau de la Napoule – Cannes, Gallery 44 New-York şi cele de carte de artă de la Institut du Monde Arabe Paris, Salon of Graphic Arts - Paris, cea din cadrul Târgului de artă de la Frankfurt şi una în cadrul celui de al 15-lea Congres Mondial de Estetica din Tokyo. Anca Seel Constantin a fost prima femeie artist din Elveţia care a fost invitată de Fundaţia Henry and Mary Clews la Chateau de la Napoule din Cannes. În 2009 a participat la cea mai importantă manifestare de artă din Asia, „Mulan Art Show” din Corea de Sud. Şi-a prezentat lucrările despre îngeri la Patriarhia Ortodoxă din Alexandria. În perioada iunie – septembrie 2010 lucrările sale au fost prezentate la Swiss Montessori Centre.

Vernisajul expoziției ”Memorii de camee” și întâlnirea cu Anca Seel Constantin, o prezență luminoasă și caldă, a prilejuit publicului băimărean, iubitor de artă și cultură, o reală plăcere.

Florica Bud
Director ICR-Filiala Maramureș