Expoziția „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial, la încoronarea suveranilor României Mari” – ICR Istanbul

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul și Muzeul Național Cotroceni organizează, în perioada 18 aprilie – 13 mai 2018, expoziția „Marea Unire. De la victoria în primul război mondial, la încoronarea suveranilor României Mari”.

Vernisajul va avea loc pe 19 aprilie 2018, ora 19.30, la sediul ICR Istanbul, din Piața Taksim.

Proiectul se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. Fotografiile prezentate în expoziția de la Istanbul înfățișează imagini ale Suveranilor Români în fruntea trupelor române şi aliate care defilează în Bucureştiul eliberat, portrete ale oamenilor politici şi a oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii în Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922.

Expoziția de fotografii este concepută să scoată în evidență evenimentele prin care a fost celebrată Marea Unire, prezentând atât personalități istorice, cât și momente care au definit-o. În centrul acestei expoziţii se află manifestările desfăşurate în Bucureşti, capitala României Moderne eliberate de sub ocupaţia germană, şi în Alba Iulia, capitala simbolică a României Mari.

România istorică este sărbătorită la Alba-Iulia prin declararea Unirii Transilvaniei cu România în 1918 și prin Încoronarea Suveranilor în 1922. În același timp, reintrarea triumfală a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în București celebrează România Modernă, învingătoare în Marele Război.

ExpozițiaMarea Unire. De la victoria în primul război mondial la încoronarea suveranilor României Mari” este structurată în două subteme: evenimentele organizate pe 1 decembrie 1918 la București și Alba Iulia și Încoronarea Suveranilor României Mari în 15 octombrie 1922. Fotografiile incluse în expoziţie au fost selectate din fondul documentar deţinut de Muzeul Naţional Cotroceni, fiind realizate de fotografi faimoși din a doua jumătate a sec. al XIX-lea.

La evenimentul de la Istanbul va fi prezentă doamna dr. Mariana Lazăr, cercetător ştiinţific și istoric în cadrul Muzeului Național Cotroceni. Invitata ICR Istanbul este doctor în istorie, expert în Bunuri Arheologice şi Istorico-Documentare, cu preocupări în zona cercetare ştiinţifică fundamentală şi de muzeu, evaluare bunuri culturale, organizare expoziţii, organizare colocvii etc.

Dr. Mariana Lazăr are deja 3 cărţi publicate, 4 cataloage de expoziţii, numeroase studii şi articole cu subiecte de istoria şi patrimoniul Cotrocenilor, în contextul istoriei românilor, de genealogie, de istoria mentalităţilor etc.

Prin acest eveniment, ICR Istanbul marchează Centenarul Marii Uniri, promovează o filă din istoria României în rândul populației turce și își adaugă un plus de imagine în mediile locale.