Expozitia Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari ajunge la Baku

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, împreună cu Ambasada României în Republica Azerbaidjan și Muzeul Național Cotroceni au organizat vernisajul expoziției Marea Unire. De la victoria în primul război mondial la încoronarea suveranilor României Mari. Evenimentul a avut loc miercuri, 20 iunie 2018, la sediul Bibliotecii Naționale M. Akhunov din Baku, Republica Azerbaidjan, iar expoziția va putea fi vizitată până în data de 10 iulie 2018. Vernisajul a beneficiat de o bună prezență a publicului, membri ai corpului diplomatic acreditat la Baku, bibliotecari, parlamentari, istorici, ziariști.

Vorbind la ceremonia de deschidere a expoziției, ambasadorul României în Azerbaidjan, domnul Dan Iancu, a declarat că anul acesta are o încărcătură simbolică pentru Azerbaidjan și România: „În acest an, România sărbătorește marcarea Centenarului Marii Uniri, iar Azerbaidjanul - 100 de ani de la înființarea Republicii Democratice Azerbaidjan”.

Potrivit directorului Muzeului Național Cotroceni, domnul Liviu Jicman, aflat la vernisaj, expoziția este dedicată în principal Regelui Ferdinand și Reginei Maria, care au avut un rol important în Marea Unire din 1918. A mai afirmat că această expoziție reprezintă un pod de prietenie și de cooperare și reflectă, totodată, istoria, cultura și arhitectura României.

Deputatul Ganira Pashayeva, membru al Grupului interparlamentar de prietenie Azerbaidjan - România, a remarcat că există legături strânse între două state."Azerbaidjanul și România sunt doi parteneri strategici importanți, țările având relații pe termen lung. Această expoziție este valoroasă din punct de vedere al întăririi relațiilor dintre cele două țări, dar și pentru promovarea imaginii României prin cultură și istorie", a concluzionat parlamentarul.

Proiectul face parte din seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. Expoziția a cuprins 30 de panouri fotografice, cu dimeniunea 70 x 50 cm, ce înfățișează imagini ale Suveranilor Români în fruntea trupelor române şi aliate care defilează în Bucureştiul eliberat, portrete ale oamenilor politici şi a oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii în Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922. Expoziția este structurată în două subteme: evenimentele organizate pe 1 decembrie 1918 la București și Alba Iulia și Încoronarea Suveranilor României Mari în 15 octombrie 1922. Fotografiile incluse în expoziţie au fost selectate din fondul documentar deţinut de Muzeul Naţional Cotroceni, fiind realizate de fotografi celebri din a doua jumătate a sec. al XIX lea.

Obiectivele esențiale atinse de ICR Istanbul prin organizarea acestui eveniment au fost: (i) marcarea Centenarului Marii Uniri alături de alte misiuni diplomatice ale României într-un spațiu foarte apropiat nu numai geografic, dar și cultural, inclusiv din punct de vedere lingvistic, (ii) promovarea istoriei naționale în rândul populației azere și (iii) promovarea imaginii ICR Istanbul în mediile locale.