Expoziția „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh“ la Muzeul Țăranului Român

În perioada 14 martie – 15 aprilie 2012, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Sala Irina Nicolau) va fi deschisă expoziția „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh“, în cadrul proiectului Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu derulat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Artees, Muzeul Lebork și Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național din România și Mercury360.
Proiectul european Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu coordonat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român oferă ocazia rară de a urmări și a participa (cu idei, obiecte şi poveşti) la realizarea unui muzeu virtual al copilăriei. Muzeul va prezenta nu numai tradiţiile rurale, dar şi pe cele urbane, nu numai trecutul îndepărtat, ci şi pe cel recent, precum şi prezentul în plină schimbare, cu scopul de a pune în valoare atât diferenţele locale, cât şi percepţia comună în timp şi spaţiu asupra copilăriei.

Proiectul începe cu deschiderea primei viitoare săli de muzeu, intitulată Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh. De la întrebarea de unde vin copiii? până la ce se petrece cu ei după moarte, de la practici magice de întâmpinare şi menire până la ceremonia botezului, de la căutări incitante – cum ar fi cea a unui echivalent rural al biberonului, până la descoperiri nesperate – cum ar fi cele câteva vechi mărturii de botez boieresc-urbane, parcursul expoziţiei va fi cu siguranţă palpitant, atât pentru copii (care se vor bucura şi de un atelier surpriză), cât şi pentru părinţi, educatori, etnologi şi bunici.

Program de vizitare: de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.
Detalii: www.muzeultaranuluiroman.ro


Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.