Expoziția itinerantă „ARTECH”, vernisată la galeria ICR Madrid

Vernisajul expoziției itinerante „ARTECH” va avea loc marți, 8 noiembrie 2022, ora 19.00, în galeria Institutului Cultural Român de la Madrid, în prezența coordonatorului proiectului, Adela Luiza Avram, și a Zsuzsannei Eke, Fundația Transylvania Trust.

ARTECH – Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary, Heritage este un proiect european derulat de Fundația Transylvania Trust (România), în parteneriat cu Gjirokastra Foundation (Albania), Commarca del Maestrazgo (Spania) și Archikidz!GO (Ucraina) cu scopul dezvoltării și promovării patrimoniului european și a diversității culturale. Expoziția itinerantă prezintă o selecție a lucrărilor create în timpul rezidențelor artistice organizate în cadrul proiectului, creații ce reflectă legătura dintre arta contemporană și patrimoniul european.

Lucrările prezentate sunt rezultatul reinterpretării istoriei, a tradițiilor și patrimoniului cultural comun european, dar având și particularități locale sau regionale, prin prisma unor tineri artiști și creatori. Artiștii care semnează lucrările expoziției sunt: Dora Bunuel din Spania, Valbona Fejza, Liridona Ura din Albania, Larisa Petcut, Ioana Andrei și Doru Nicolae Cristofor din România, Fatbardh Kabashi din Kosovo.

Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și de Fondul Cultural Național din Ungaria.

Fundația Transylvania Trust a fost fondată în anul 1996 la Cluj de către un grup de specialiști cu activitate de mai mulți ani în domeniu și are ca scop protecția patrimoniului construit din Transilvania, organizarea activității de protecție și dezvoltarea unei strategii integrate de protecție. Fundația este activă în toate domeniile de protecție a patrimoniului: culegere de date și inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare și întreținere, precum și în domeniul cercetării științifice. Prin programe de formare profesională ea contribuie la reducerea lipsei de specialiști, iar prin publicații și simpozioane formează percepția și mentalitatea societății în favoarea protecției patrimoniului construit.

Caietul de prezentare a experience room, care evocă viața cotidiană imaginată a unei familii aristocrate, va aduce experiența realității augmentate (AR) cu fiecare pagină parcursă.