Expoziția „Istorii din '89 în benzi desenateˮ, din luna octombrie la ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona va găzdui, la galeria sa din Rua do Barão 10, expoziția ,,Istorii din '89 în benzi desenateˮ a Muzeului Județean de Istorie Brașov, în perioada 26 octombrie – 5 decembrie 2023. Inaugurarea va avea loc pe 26 octombrie, la ora 18.30, cu participarea curatorului Nicolae Pepene (managerul muzeului și directorul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov), a coordonatorilor albumului BD ,,Istorii din '89 în benzi desenateˮ Octav Ungureanu și Ioana Schiopu, precum și a artistului român, rezident în Portugalia, Nicolae Negură.

Expoziția prezintă o selecție de lucrări din albumul BD ,,Istorii din'89 în benzi desenateˮ, realizate de artiștii Șerban Anghel, Alexandru Ciubotariu, Felix Crișan, Vlad Forsea, Alexandra Gold, Valentin Ionescu, Puiu Manu, Nicolae Negură, Xenia Pamfil, Cristian Păcurariu, Ionuț Popescu, Gabi Rusu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Octav Ungureanu, Mihai Timoșenco. Textele benzilor sunt special traduse în limba portugheză.

,,Istorii din '89 în benzi desenateˮ este primul album de benzi desenate despre decembrie 1989, publicat în România, cel mai mare album colectiv de benzi desenate (39 de autori) și cel mai voluminos (212 pagini de benzi desenate). Toate lucrările cuprinse în album sunt originale. Albumul este editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și a fost publicat în decembrie 2019. În cuprinsul albumului sunt autori români foarte apreciați în acest moment la nivel internațional, autori emblematici pentru istoria benzilor desenate istorice românești, precum și autori care, din 2019 până în prezent, au reușit să se impună pe piața națională de profil.

„Pe bună dreptate, se spune că atunci, în decembrie 1989, am fost mai uniți ca niciodată. După 30 de ani, acest subiect istoric a unit ca niciodată autorii de benzi desenate din România! 39 de artiști au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la acest album. Iar prima surpriza a fost vârsta lor. 21 aveau sub 14 ani în '89 și șase au certificatele de naștere fără stema republicii populare sau socialiste. Așa că sunt multe istorii cu copii, părinți și bunici, despre un Crăciun dulce-amar, televizoare care dau revoluție, nu desene, libertatea de a-ți dunga mașina să arate ca o zebră, portretele arse sau mâzgălite ale lui Ceaușescu, dar și despre un manechin spânzurat și primul om mort văzut vreodată la televizor sau în realitate.” Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov, extras din introducerea albumului ,,Istorii din'89 în benzi desenate”

Una dintre cele mai importante instituții culturale ale județului Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov reunește, în colecțiile sale, cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului. Din programul muzeului fac parte proiecte neconvenționale de popularizare a istoriei, precum festival de reconstituire istorică, expoziții în format outdoor, festival de benzi desenate istorice, producții editoriale BD și o rețea europeană de benzi desenate istorice, producție de film documentar („15 Noiembrie 1987”. „Doi ani prea devreme”), rezidențe de artă contemporană inspirate din teme istorice și de artă tradițională, stagiune artistică estivală.