Expoziția Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud, organizată cu susținerea ICR Paris

În perioada 31 mai – 20 iunie 2023, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), cu susținerea Institutului Cultural Român de la Paris, prezintă expoziția Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud, curatoriată de Laurence Meiffret, și albumul Génica Athanasiou – viața pasionantă a unei românce în avangarda pariziană la Résidence Montana, 1 bis Rue du Quatorze Juillet, 28000 Chartres. Vernisajul expoziției și prezentarea albumului au loc în data de 31 mai, ora 17:00, la Résidence Montana, la prima ediție a Festival International du Film Muet de Chartres « Sound of Silent » (30 mai – 4 iunie 2023), cu participarea curatoarei Laurence Meiffret, a reprezentanților MNLR, ICR Paris și ai festivalului, a partenerilor, cineaștilor, jurnaliștilor și a publicului larg.

Expoziția este un omagiu special adus Génicăi Athanasiou în cadrul seriei de conferințe realizate sub egida Editurii Gallimard, dedicate lui Jean Grémillon, având ca temă relația lui Antonin Artaud cu cinematografia. Albumul, editat de Muzeul Național al Literaturii Române și prima publicație bilingvă dedicată actriței, relatează viața artistică și personală a Genicăi Athanasiou, prezintă lucrări ale unor artiști contemporani români și francezi, lucrări inspirate de personalitatea ei, imagini cu obiecte originale. Lucrarea este îngrijită de cercetătoarea franceză Laurence Meiffret.

Expoziția Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud se înscrie în istoria avangardelor literare și teatrale europene din prima jumătate a secolului XX și ilustrează activitatea artistică și viața Génicăi Athanasiou, actriță franceză de origine română care și-a petrecut viața cu Antonin Artaud din 1922 până în 1927 și cu marele regizor francez Jean Grémillon, din 1928 până în 1940. Parteneră și muză a lui Antoin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Génica frecventează aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene, parcursul ei fiind revelator unei mișcări de fond care leagă cultural România de Franța, atât în planul creației literare, cât și în cel al artei teatrale.

Expoziția a fost realizată și prezentată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) în cadrul Sezonului România-Franța, 2019 și conține 41 de panouri de mari dimensiuni în două formate, 2 costume de scenă și o pereche de aripi detașabile.

Prin acest eveniment, MNLR și ICR Paris își propun readucerea în atenția publicului european a figurii actriței Génica Athanasiou, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez. Proiectul se înscrie în seria de evenimente organizate pentru sărbătorirea a 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituțională.