Expoziția găzduită de Palácio Nacional da Ajuda a fost vernisată în prezența a numeroase personalități române și lusitane

Expozitia gazduita de Palacio Nacional da Ajuda a fost vernisata in prezenta a numeroase personalitati romane si lusitane

Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Fundaţia Bonte au inaugurat, în seara de 12 mai 2016, la Palatul Naţional Ajuda, expoziţia Pictura românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonte.

În deschiderea expoziției, găzduită de somptuoasele săli ale unuia dintre cele mai vizitate muzee lusitane (fostul palat regal din Lisabona), au vorbit domnul José Alberto Ribeiro, director al muzeului și reputat istoric, dl. Luís Filipe Castro Mendes (Ministrul Culturii din Portugalia), domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, și doamna Doina Păuleanu, istoric de artă, director al Muzeului de Artă din Constanța și curatoarea expoziției.

Evenimentului, primul din istoria României în care o colecție privată, reprezentativă, de artă românească este supusă atenției publicului occidental, i-au fost conferite anvergură și forță de impact prin concurența mai multor factori: valoarea operelor antologate, prestigiul gazdei, importanta consemnare mediatică, entuziasmul fondatorului colecției dar și afluența publicului la vernisaj (circa 400 de persoane). 

La vernisaj au mai fost prezenţi dl. Adrian Curaj (Ministrul Educației Naționale și Cercetării Ştiintifice din România), dl. Vasile Popovici (ambasador al României în Portugalia), dl. Pedro Calado (Înaltul Comisar al Guverului Portughez pentru Migrație), d-na Paula Silva (Director al Direcţiei Generale a Patrimoniului Cultural portughez), dl. David Santos (Director adjunct al Direcţiei Generale a Patrimoniului Cultural), d-na Mirela Grecu (director DDPCŞ din MAE), d-na Luminiţa Matei (Director General în MENCS), d-na Corina Cherteș (Directorul ILR), Rectorul Universității din București dl. Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, dl. Prof. Univ. Dr. Liviu Papadima (Prorector al aceleiași instituții), SAR Charles Philippe d`Orléans, d-na Ana Paula Labourinho (Director al Institutului Camões), dl. Rui Zink (unul dintre cei mai importanți scriitori portughezi contemporani, jurnalist, scenarist, profesor universitar și eseist), profesorul universitar José Esteves Pereira (Universitatea din Lisabona), dl. António Carvalho (directorul Muzeului Naţional de Arheologie din Lisabona), Isabel Silveira Godinho (preşedinta Federaţiei Prietenilor Muzeelor Portugheze - FAMP), d-na Teresa Mourão (şefa reţelei Muzeelor Naţionale portugheze), d-na Sofia Marçal (important galerist și curator), istoricul Margarida Ramalho, pianistul Adrião Jordão, arhitectul José Mateus (directorul Trienal de Arquitetura de Lisboa), d-na Margarida Ruas (membră a consiliului European Museum Forum şi directoare a direcţiei de patrimoniu muzeistic al EPAL - Compania de Apă a Lisabonei), dl. Daniel Perdigão (Director al Institutului Camões din București), numeroși ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, intelectuali, artiști, membri ai diasporei românești, directori ai unor instituții culturale portugheze de prim ordin și ai mediului asociativ.

Expoziția a fost prezentată în emisiuni la posturile de televiziune RTP2, RTP Notícias și TVI 24. Pe pagina online a TVI24, articolul de prezentare a expoziţiei are titlul „Intră în această casă şi cunoaşte România", aşezat sub o reproducere a tabloului „Casă la Câmpina" de Nicolae Grigorescu, prezent în expoziţie. De asemenea evenimentul este prezentat la postul de radio cultural Antena 2, în edițiile pe suport de hârtie ale mai multor publicații (Diario de Notícias, revista Sábado), în edițiile online ale altor numeroase publicații, dar și pe site-uri de internet cu specific cultural. La RTP2 și Antena 2 au fost înregistrate multiple apariții, conform cu specificul emisiunilor. În perioada iulie - august, prin parteneriatul pe care ICR Lisabona îl are de mai mulţi ani cu primăria Lisabonei, vor fi amplasate (timp de două săptămâni) 30 de panouri de promovare în zonele centrale şi turistice ale oraşului.

Palácio Nacional da Ajuda este vizitat anual de peste 100.000 de persoane, cu un moment de vârf în perioada de vară. Cum sezonul turistic debutează în acest an sub semnul datelor de 18 mai (Ziua Internațională a Muzeelor) și de 21 mai (Noaptea Internațională a Muzeelor), cu afluxul de public susecvent gratuității accesului în muzeu, data vernisajului a fost special aleasă de către ICRL și partenerii săi, astfel încât să se poată valorifica optim această oportunitate. Estimăm la circa 50.000 numărul de vizitatori care vor face cunoștință cu arta românească, urmare și a faptului că lucrările expuse se află pe traseul principal de parcurgere a sălilor muzeului.

Prin parteneriatul dezvoltat între Institutul Cultural român, Palatul Național (Regal Ajuda), Fundația Bonte și Ambasada României, arta românească va beneficia de integrarea în circuitul turistic portughez timp de aproape patru luni, fapt de natură să confere o maximă vizibilitate și valorizare a culturii române în Portugalia.

Colecţia Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor XIX şi XX: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Arthur Verona, Ştefan Dimitrescu, Ştefan Popescu, Leon Al. Biju, Ion Theodorescu-Sion, Samuel Mützner, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Constantin Isachie, Dimitrie Ghiaţă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, George Catargi, Jean Cheller, Adam Bălțatu, Vasile Popescu.

Istoria alcătuirii ei este nu doar cea a pasiunii unui colecționar, ci și a unui rar devotament pentru o cauză culturală și a credinței - exersată în timp, cu argumente profesioniste - că arta plastică românească merită și trebuie cunoscută cum se cuvine și peste granițele României.

Expoziția este deschisă la Palácio Nacional da Ajuda în perioada 12 mai - 30 august 2016.