Expozitia foto-documentară „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian” la Manchester

În urma succesului de care s-a bucurat în luna martie la Carlisle, unde a putut fi admirată în catedrala orașului, expozitia foto-documentară Voices from the Wall. Dacians and Romanians in Britain / Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian, organizată de Institutul Cultural Roman de la Londra, este itinerată în perioada 8-17 mai la Manchester. Expoziția este însoțită de un program de conferințe și intervenții de natură istorică, care au în prim-plan contribuția soldaților auxiliari geto-daci, care au ajutat la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian. Prezentată în format 3D, expoziția ilustrează, metaforic, construcția și apărarea Zidului lui Hadrian de către daci în contextul numeroasei comunități de români care locuiesc și lucrează în Regatul Unit.

Ȋn cadrul vernisajului care are loc la Manchester în data de 8 mai, de la ora 18:30, vor vorbi inițiatoarea proiectului Bronwen Riley și arhelogul Cristina Crizbășan. Evenimentul va fi deschis prin intrevenții susținute de Nicoleta Teodorovici, Consul general al Românei la Manchester și Aura Woodward, Directorul ICR Londra. Vernisajul va fi fost însoțit de proiecția unui film documentar de scurt metraj, produs special pentru acest proiect.

Institutul Cultural Român de la Londra s-a alăturat, încă de anul trecut, istoricului, autoarei și cercetătoarei Bronwen Riley carea dezvoltat și derulat un program de conștientizare a prezenței dacilor pe teritoriul Marii Britanii în rândul publicului larg și a numeroasei comunități de români din nordul Angliei din zonele Manchester, Liverpool și Carlisle. Acum aproape două mii de ani, pe vremea când Dacia și Britania făceau ambele parte din Imperiul Roman, „Cohors I Aelia Dacorum”, cohortă romană formată din geto-daci, a fost trimisă în Britania pentru a contribui la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian, fortificație aflată în nordul Angliei.

Marea Britanie găzduiește la acest moment peste un milion de români, iar expozițile de la Carlisle, Manchester şi Londra au menirea de a celebra istoria comună a celor două popoare. Proiectul a beneficiat de o finanțare generoasă din partea unor instituții precum Arts Council England și Heritage Lottery Fund.

Bronwen Riley este o scriitoare și istoric britanic, veche prietenă a României. A locuit o vreme alături de localnicii din îndepărtatele sate ale Apusenilor, studiind tradiții şi obiceiuri locale. Este absolventă de studii clasice la Universitatea Oxford şi s-a specializat în arta post-bizantină din România la prestigiosul Institut Courtauld din Londra. A colaborat cu o serie de reviste şi ziare britanice și a fost, pentru mulți ani, editor al ghidurilor publicate de English Heritage. Este autoarea lucrării Journey to Britannia AD 130. From the Heart of Rome to Hadrian's Wall, unde vorbește pe larg despre contribuția cohortei dacice la construcția Zidului lui Hadrian.

Publicul este așteptat în perioada 8-17 mai 2024, așadar, la Consulatul Romaniei la Manchester, 9 Cooper Street, M2 2FW.