Expoziția foto-documentară „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe”

Începând cu 17 septembrie, complexul Wielicka Mediateka din Wieliczka găzduiește expoziţia foto-documentară „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe", dedicată unui moment important din timpul perioadei Refugiului - găzduirea și securizarea tezaurului polonez de către România. Ziua vernisajului, 17 septembrie, reprezintă o dată simbolică: în 17 septembrie 1939, primii refugiați polonezi treceau granița polono-română, evacuându-se din fața agresiunii sovietice asupra Poloniei.

Expoziția „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe" a fost realizată de ICR Varșovia în urmă cu câțiva ani și prezentată deja la Varșovia și Cracovia. Materialele expuse provin de la Arhivele Naționale ale României, Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, precum și de la Banca Națională a Poloniei.

Expoziția va putea fi vizitată până la 20 octombrie 2019.

Evenimentul de deschidere va fi completat de proiecția filmului „Trenul de aur”, o producție România-Polonia din anul 1986, al cărei scenariu a fost semnat de Ioan Grigorescu. Acțiunea filmului se petrece în anul 1939, atunci când, de la Varșovia, aurul reprezentând tezaurul polonez pornește în călătoria sa cu trenul spre România.