Expoziţia „Exodus. Benjamin Fondane – Perspective” de Anca Seel-Constantin se deschide la Galeria ICR Paris

Galeria Institutului cultural român de la Paris găzduiește în perioada 4 – 31 octombrie 2017 expoziţia „Exodus. Benjamin Fondane – Perspective” realizată de artista Anca Seel-Constantin. Sedusă de personalitatea poetului și filozofului francez de origine română Benjamin Fondane (alias B. Fundoianu), mort în mod tragic la Auschwitz în 1944, Anca Seel îi consacră această expoziţie, convertind percepţia sa despre opera lui Fondane în expresii plastice surprinzătoare, puternice, răspunsuri vizuale ale artistei la textele scriitorului.

Artist de notorietate internaţională, Anca Seel-Constantin este unul dintre cele mai rezonante nume ale picturii elveţiene actuale. De origine română, Anca Seel locuieşte şi creează în prezent la Neuchâtel, Elveţia. Recunoaşterea ei pe plan internaţional, numeroasele expoziţii personale şi de grup, organizate atât în Elveţia, precum și în Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Anglia, Spania, Italia, SUA sau Japonia i-au confirmat notorietatea internaţională și originalitatea artistică. Exersează îndeosebi pictura, colajul fotografic şi compoziţiile în tehnică mixtă. Este pasionată de filosofie şi literatură, tatonând mai toate posibilităţile artistice de convertire a ideilor în suporturi vizuale atractive sau de fortificare a textului scris cu imagini menite să redimensioneze favorabil atât esteticitatea detaliilor, cât şi expresivitatea de ansamblu.

Expoziţia pe care Anca Seel-Constantin i-o dedică lui Benjamin Fondane continuă și confirmă preocuparea artistei pentru exprimarea vizuala a apropierii de text, pentru evidenţierea unităţii picturii cu literatura, a imaginii şi cuvântului, a culorilor şi literelor, după succesul avut cu expoziţiile de pictură și carte-obiect de la Alexander Onassis Cultural Center de la New-York, pe tema poeziei de dragoste a poetei antice Sappho, sau de la Institut du Monde Arabe de la Paris, pe tema prozei scriitorului marocan Abdelkébir Khatibi.

Roşul, negrul şi auriul sunt culorile nelipsite din tablourile pictoriţei care crede ca „stilul e omul însuşi”, şi nu trebuie să ne înscriem unui stil/gen artistic comun mai multor artişti. Albastrul, portocaliul sunt, de asemenea, de regăsit în picturile ei. Pentru a reveni, mereu şi mereu, la primele trei esenţiale, deoarece „sunt culori cu care un artist poate să picteze toată viaţa”.

„Asemenea unui magician în plină ceremonie a invocaţiilor, ea cheamă memoria, mobilizează cultura, strigă după energiile materiei și după tainicele puteri ale spiritului.” (Pavel Sușară)

Vernisajul va avea loc 4 octombrie 2017, orele 19, în prezenţa artistei. De asemenea, în data de 12 octombrie a.c., expoziţia Ancăi Seel-Constantin va găzdui ceremonia de decernare a Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane 2017 și o dezbatere în jurul expoziţiei cu criticul de artă Magda Cârneci și Anca Seel-Constantin.