Expoziția „Ex-Libris Constantin Brâncuși 2016”, la Edirne

Expozitia  Ex-Libris Constantin Brancusi 2016, la Edirne

Expoziţia „Ex-libris Constantin Brâncuși 2016” din Turcia este un tribut adus „maestrului infinitului" şi are o manieră de prezentare mai specială. Lucrările sunt aşezate pe pardoseală, astfel că trebuie privite aplecându-te asupra lor sau chiar îngenunchind, pentru a privi îndeaproape gravurile. Ideea realizării acestei expoziţii îi aparţine artistului plastic conf. univ. dr. Florin Stoiciu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Un experiement cu studenții a devenit o expoziţie itinerantă, care străbate Europa și la care s-au alăturat 170 de artiști importanți, atât români, cât și străini. Proiectul include, pe lângă lucrările invitaților străini, 220 de lucrări realizate de artişti plastici, studenţi, profesori, academicieni, sculptori, pictori şi gravori români  contemporani şi masteranzi ai facultăţilor de arte din România. 

Vernisajul va avea loc la Universitatea Trakya din Edirne, Galeria „Trakya University Balkan Congress Center”, în data de 19 octombrie 2016. Expoziția este susținută de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul și  va putea fi vizitată până pe 25 octombrie 2016.

Demersul se bazează pe dialogul dintre tânăra generație de artiști și artiștii consacrați, reuniți cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea marelui sculptorului român. Participanții au creat o serie de lucrări de gravură, în tehnici de imprimare în adâncime, plan și înalt, în format A4, ilustrând compoziții conform temei anunțate, reunite sub denumirea Ex-Libris Brâncuși 2016”.

Expoziția a fost itinerată până acum la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Tulcea, Universitatea Ovidius Constanța, Bookfest Monitorul Oficial București, Muzeul Hărților București, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus", Muzeul de Artă Palatul Culturii Iași. A beneficia, de asemenea, de un parcurs expozițional internațional, prin intermediul unor prezentări în Grecia (Salonic) și Bulgaria (în orașele Varna, Sumen, Dobrich și Balcik). 

Evenimentul pilot va fi continuat și în anul 2017 cu o Bienală Internaţională „Ex-Libris Constantin Brâncuşi" și se va încheia în anul 2026, la 150 de ani de la nașterea sculptorului român.