Expoziţia de modă românească nominalizată pentru premiul “Emerging Talent Award 2013” la Săptămâna modei de la Londra

Organizată şi iniţiată de Institutul Cultural Român din Londra, expoziţia de modă The Rest Is Tomorrow a fost nominalizată la premiul “Emerging Talent Award 2013”, acordat de British Council şi British Fashion Council la ceremonia de decenare organizată pe 17 februarie la prestigioasa Somerset House, sediul London Fashion Week. Din 27 de ţări participante la secţiunea International Fashion Showcase, pe lista scurtă s-au aflat Argentina, Austria, Estonia, Olanda, Portugalia, Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia), Elveţia şi Tanzania, iar după o jurizare foarte strânsă, între România şi Estonia, premiul pentru cel mai bun proiect a fost acordat Estoniei.
Designerii români Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Bădală (Murmur), Lucian Broscăţean, Dinu Bodiciu şi Carla Szabo, împreună cu designerul expoziţiei Attila Kim, au fost apreciaţi superlativ de juriul competiţiei, care a întrunit nume celebre ale criticii de specialitate internaţionale: Sarah Mower (Vogue US), Julian Roberts (editor BBC Blast online, fashion designer şi profesor la Royal College of Art), Anna Orsini (expert British Fashion Council), Tamsin Blanchard (critic de modă Telegraph) şi Oriole Cullen (Victoria and Albert Museum).

''Expoziţia României a fost foarte impresionantă şi atent gândită – a spus Julian Roberts. Conceptul de backstage al unei defilări pe podium a fost prezentat extrem de imaginativ, iar creaţiile designerilor au fost curajoase, dramatice şi originale, cu o execuţie impecabilă şi tipare inovative. L-am remarcat în special pe Lucian Broscăţean, cu o colecţie excepţională.”

Osman Ahmed, unul dintre cei mai influenţi bloggeri de modă, a afirmat: “Institutul Cultural Român este zilele acestea gazda unei expoziţii surprinzătoare. Drapaje de pânză galbenă creează scenografia culisei în care modelele se pregătesc de defilare, purtând ţinute aproape exclusiv monocrome. Lămâi feliate completează scenariul, evocând apetitul pentru creaţiile semnate de Levintza, Bodiciu, Bădală şi Broscăţean, printre alţii.”

Vernisajul de pe 13 februarie a adus la sediul ICR peste 150 de persoane - experţii British Fashion Council, jurnalişti precum Hilary Alexander de la Telegraph, fotografi şi bloggeri de modă, profesionişti din industria de fashion britanică, diplomaţi şi public general – entuziasmaţi de creaţiile designerilor şi de expunerea inedită realizată de arhitectul Attila Kim, completată de un sound design la fel de original creat de Florentin Tudor.

Secţiunea International Fashion Showcase este dedicată proiectelor naţionale organizate de institutele culturale străine din Londra, iar cel mai bun proiect este premiat de către un juriu de specialişti din lumea modei. ICR Londra participă pentru a doua oară în cadrul acestui proiect, după ce a debutat programul de promovare a designerilor români în Marea Britanie în 2010, prezentând până în prezent aproximativ 15 designeri români la Săptămâna modei de la Londra.

Expoziţia The Rest Is Tommorow este realizată în parteneriat cu Galeria Galateca din Bucureşti, care pe 27 februarie o va prezenta publicului românesc.
Mai multe detalii despre eveniment şi designerii participanţi la www.icr-london.co.uk.

Puteţi descărca fotografii la rezoluţie de tipar aici.