Expoziția de fotografii „România: Evoluția” realizată de Agerpres la sediul ICR Beijing

ICR Beijing organizează Expoziția de fotografii „România: Evoluția” realizată de Agerpres, în perioada 29 iunie - 14 august 2018, la sediul ICR Beijing, Sala de Expoziție. Expoziția va fi reluată în toamnă, în Beijing, Hangzhou și alte localități din China.

Vernisajul expoziției a avut loc, în data de 29 iunie 2018, în Sala de Expoziție a Institutului Cultural Român de la Beijing, după care a fost proiectat documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani” produs de Agerpres, tot în Sala de Bibliotecă a Institutului, care a devenit neîncăpătoare pentru zecile de participanți interesați de România.

Evenimentul a fost moderat de Antonina Dragne – Ciuceanu, referent principal relații ICR Beijing, iar în deschiderea expoziției au vorbit Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, Marilena Stănescu, jurnalist Agerpres, unul dintre realizatorii filmului documentar, Zhang Wenxiang, cunoscut caligraf și pictor chinez, Florin Chen, om de afaceri, care a trăit în România câțiva ani.

Printre spectatori îi menționăm pe domnul Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China-România, domnul Dong Yuan, autorul ultimei ediţii a dicţionarului chinez-român.

Expoziția de fotografie „România: Evoluție” cuprinde 40 de fotografii din arhiva istorică a agenției Agerpres, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii agenției, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalitățile românesti. De asemenea, fotografiile din arhiva Agerpres reflectă viața cultural-artistică, economică, politică și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului.

Filmul documentar „Marea Unire - România, la 100 de ani” reprezintă o radiografie firească şi serioasă a unor evenimente care au existat în trecutul țării noastre și aduce o valoare adăugată evenimentelor care i-au marcat pe români în 1918, şi nu numai atunci, ci de atunci încoace. Agerpres a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Protagoniştii documentarului, dar şi cu realizatorii acestuia, Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu, au filmat pe teritoriul României, în Bucovina de Nord şi în Basarabia.

Evenimentul organizat de ICR Beijing în parteneriat cu Agerpres marchează Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de existență și oferă pagini importante de istorie.