Expoziția de Fotografie Românească - ICR Beijing

În perioada 26 ianuarie – 15 februarie 2019, la Muzeul de Arhitectură Liu Hongdian din Shenyang (capitala provinciei Liaoning), ICR Beijing organizează Expoziția de Fotografie Românească în care sunt prezentate fotografii din cadrul Expoziției „România: Evoluție” realizate de Agerpres. Expoziția cuprinde fotografii din arhiva istorică a agenției Agerpres, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii agenției, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile reflectă viața cultural-artistică, economică, politică și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului.

Expoziția „România: Evoluție” a fost prezentată la sediul ICR Beijing,în perioada 28 iunie – 15 august 2018 și la Universitatea de Limbi Străine din Beijing, în perioada 18 octombrie – 31 decembrie 2018. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agerpres și dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cadrul expoziției de fotografie românească de la Shenyang publicul poate admira și câteva fotografii realizate de artiștii fotografi ai Asociației „Euro Foto-Art” din Oradea.

Fotografiile realizate de artiștii fotografi ai Asociației „Euro Foto-Art” din Oradea au fost expuse în cadrul expozițiilor „România pitorească” și „România prin imagini”, la sediul ICR Beijing, în perioada 5 decembrie 2015 - 22 februarie 2016 și respectiv 27 noiembrie 2016 – 20 februarie 2017 și preprezintă peisaje, clădiri, tradiții populare din România.

Expoziția de la Shenyang nu ar fi avut loc fără ajutorul Asociației de Promovare a Schimburilor Culturale cu Naționalitățile Lumii din provincia Liaoning și Muzeul de Arhitectură Liu Hongdian din Shenyang.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 26 ianuarie 2019, în cadrul căruia au luat cuvântul doamna Liu Kun, vicepreședinte și secretar general al Asociației de Promovare a Schimburilor Culturale cu Naționalitățile Lumii din provincia Liaoning, domnul Lu Di, director al Muzeului de Arhitectură Liu Hongdian din Shenyang, prof. Yang Zhaoyu, Director Institute of Oriental Management (Business School Shenyang Architecture University), fost profesor la Institutul Confucius din Brașov și Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații din cadrul ICR Beijing. Evenimentul a fost moderat de artistul fotograf și caligraf, Hou Jianhua, cercetător la Liaoning Daily Media Group, secretar general al Academiei de Caligrafie și Fotografie din China, membru al Asociației Artiștilor Chinezi, secretar general adjunct la Oriental Painting and Calligraphy Institute, este în top ten CCTV pentru artă caligrafică și fotografică.

De asemenea, în cadrul evenimentului de deschidere a fost proiectat filmul documentar produs de Agerpres „Marea Unire - România, la 100 de ani”. Documentarul este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan, grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

„Marea Unire - România, la 100 de ani”, este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Protagoniştii documentarului, dar şi cu realizatorii acestuia au filmat pe teritoriul României, în Bucovina de Nord şi în Basarabia.

La vernisaj au participat domnul Li Jun, peședinte al Asociației de Promovare a Schimburilor Culturale cu Naționalitățile Lumii din provincia Liaoning, domnul Wang Longfei, secretar general adjunct al Asociației de Promovare a Schimburilor Culturale cu Naționalitățile Lumii din provincia Liaoning, domnul Li Hongsheng, președinte The National Pavilion of 16 Central and Eastern European Countries in China (Liaoning), doamna Minchao Zhao, director general adjunct Liaoning Press & Publishing Imp@Exp.Co.,LTD doamna Kelly Liu, secretar general executiv American, European and director Chinese Entrepreneurs Union Forum of Economic & Culture și Shenyang Brilliant Beauty Advertising& The Film and Television Media@ Event Planning and Execution Co.LTD, domnul Wu Yanan, secretar general adjunct al Asociației de Fotografie Turistică din Provincia Liaoning, membrii Asociației de Fotografi din Shenyang și mulți alții.

Evenimentul este o continuare a cinstirii Centenarului Marii Uniri din 2018 și, de asemenea, este dedicat marcării celor 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, contribuind la consolidarea și promovarea prieteniei tradiționale dintre România și China.