Expoziția de fotografie „Roma, always”, semnată de Mugur Vărzariu la Festivalul Jaffa Fest

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a participat, în data de 13 iunie, la ediția 2019 a Festivalului Jaffa Fest, în cadrul căruia a avut loc un eveniment internațional dedicat moștenirii culturale a comunităților rrome din Europa Centrală și de Est. Manifestarea, la care au luat parte țări precum Cehia, Slovacia, România și Polonia, a inclus concerte de „gipsy jazz”, proiecție de film și expoziții tematice, și s-a desfășurat în incinta Teatrul Hasimta din Jaffa.

Expoziția „Roma, always”, a fotografului român Mugur Vărzariu, prezentată cu sprijinul ICR Tel Aviv, a constituit un punct de atracție pentru publicul numeros, constituit atât din israelieni, cât și din membri ai corpului diplomatic. Lucrările, expuse la Teatrul Hasimta din Jaffa în perioada 13-30 iunie 2019, înfățișează cu o sensibilitate aparte aspecte din viața de zi cu zi a comunităților rrome din România și prezintă firescul și fața nevăzută a unui grup adesea marginalizat, invitând astfel privitorul la o reevaluare a respectului față de semeni, precum și a clișeelor, în marea lor majoritate dăunătoare unei bune înțelegeri reciproce.

„Black hearts” – expoziția fotografilor cehi Marie Zachavalová și Jindřich Štreit, care conține imagini ale mai multor comunități rrome din Europa de Est, a fost, de asemenea, prezentată publicului, cu ocazia evenimentului comun din 13 iunie.

Filmul polonez Papusza, ce prezintă o incursiune în viața de zi cu zi și a regulilor nescrise ale comunității rrome din Polonia, a fost proiectat la începutul evenimentului. La deschiderea oficială a manifestării au luat cuvântul ambasadorii și directorii institutelor și centrelor culturale ale țărilor implicate. Aceștia au amintit importanța conservării unui patrimoniu lingvistic și cultural comun, care ajută la o mai bună înțelegere și cooperare, atât de necesare în climatul internațional actual.

Pianistul slovac Miroslav Rac, de origine rromă, a deschis programul muzical al serii, cu un repertoriu inspirat din cultura rromă care i-a permis să-și demonstreze virtuozitatea. Recitalul acestuia a fost urmat de concertul formației Jan Fečo Band, din Republica Cehă, care a interpretat piese de jazz classic, și „gipsy jazz”.