Expoziţia de fotografie „Arborii bătrâni”, semnată Florin Ghenade, la Varşovia

Expozitia de fotografie Arborii batrani, semnata Florin Ghenade, la Varsovia Expozitia de fotografie Arborii batrani, semnata Florin Ghenade, la Varsovia

Începând din 3 octombrie, timp de două luni, Institutul Cultural Român de la Varşovia va prezenta în capitala poloneză proiectul Arborii batrâni, semnat de Florin Ghenade, într-o expoziţie de fotografie în aer liber.

Imaginile, înfăţişând copaci impresionanţi, cu coroane regale şi trunchiuri majestuoase, imortalizaţi în întunericul nopţii, vor fi expuse privitorilor în ambient stradal, atât în plină lumină, cât și în nocturnă, sub forma unor panouri de mari dimensiuni. Artistul a lucrat trei ani la acest proiect, fotografiind arbori remarcabili din România, reunind în imagini un extraordinar patrimoniu natural şi cultural. Lucrările lui Florin Ghenade vor fi prezentate în capitala poloneză prin amabilitatea Galeriei Posibilă din Bucuresti. 

Expoziţia Arbori bătrâni va oferi publicului polonez şansa de a cunoaşte diversitatea scenei artistice contemporane româneşti, în acelaşi timp un element definitoriu al peisajului tipic românesc, al cărui topos vizual - aşa cum comentează antropologul Ioana Popescu - nu este nici lanul de grâu, nici turmele păscând în vârf de munte, ci copacul bătrân și umbros.

Curatoarea expoziţiei bucureştene, Sandra Demetrescu, despre proiectul lui Ghenade: „Coincidentia oppositorum este semnul sub care Florin Ghenade îşi pune demersul artistic, care ia astfel (şi) forma unei meditaţii pe marginea mediului fotografiei în sine (în speţă cea analogică, pe care o practică): privită ca un construct dialectic, fotografia revelează şi, în acelaşi timp, ocultează, aşa cum se constituie între negativ şi pozitiv, între ceea ce este captat pe peliculă şi ceea ce, inevitabil, nu se dezvăluie privirii. Coexistenţa contrastelor se regăseşte şi în subiectul surprins, arborii: priviţi ei înşişi ca nişte documente, ca martori muţi ai timpului care a trecut peste ei (sau prin faţa lor); copacii seculari devin un tip distinct de memorie  vie în raport cu care reprezentarea lor capătă statutul de indice (consubstanţial), reînchizând, astfel (chiar dacă doar într-o primă instanţă), cercul discursului despre fotografie şi deschizându-ne calea către interogaţie”.

Născut în 1982, la Roman, Florin Ghenade trăiește și lucrează în București. Este licențiat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității  Naționale de Arte din București, secția Foto-Video. Anterior, a urmat, timp de trei ani, cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității București. A participat la târgurile de artă Art Safari București 2016 și  Contemporary Art Ruhr, Essen, Germania. Lucrările sale au fost expuse la București, Cluj-Napoca, Timișoara.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 noiembrie. Proiectul a făcut parte din participarea românească din cadrul Cvadrienalei Internaționale de Scenografie de la Praga, ediția 2015.