Expoziția de design de carte „Cele mai frumoase cărți 2014”, la ICR

Proiectul „Cele mai frumoase cărți”, prin platforma „Experiment tipografic", provoacă mediul editorial și artistic la o discuție profesională despre procesul realizării unei cărți frumoase și despre rolul experimentului. Luni, 24 noiembrie 2014, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc o masă rotundă moderată de Matei Câlția, la care sunt invitați să ia parte editori, redactori de carte, artiști vizuali/graficieni, fotografi, ilustratori, tehnoredactori, tipografi, librari, bibliotecari, operatori culturali implicați în editarea de albume, dar autori și publicul larg.
În cadrul evenimentului va fi prezentat experimentul tipografic „Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale”, realizat de Nicu Ilfoveanu la Tipografia Arta Grafică.
Masa rotundă deschide expoziția de design de carte „Cele mai frumoase cărți 2014” care va putea fi vizitată la ICR în perioada 24 noiembrie – 7 decembrie 2014. Expoziția reunește cele 39 de titluri finaliste ale concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, selectate din 196 de cărţi înscrise în competiţie de editurile, graficienii sau designerii de carte din România şi Republica Moldova.
Expoziţia de la ICR conţine exemple de bună practică în tipărire, legare, design şi layout, dar mai ales câteva exemple de cărţi unitare şi coerente, care adună sub aceleaşi coperţi idee, producţie şi talent, cărţi emblematice pentru posibilităţile extraordinare ale pieţei editoriale româneşti şi care pot rămâne puncte de referinţă în design-ul de carte românesc. Selecția de cărți a fost prezentată, cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR și al Ministerului Culturii, și la târgurile internaționale de carte de la Frankfurt , Göteborg și Barcelona, urmând să fie itinerată, în 2015, la Târgul de Carte de la Leipzig , Salon du Livre Paris și la London Book Fair.

Lista câștigătorilor concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România” poate fi consultată aici.

Accesul publicului este liber.

---

Despre platforma „Experiment tipografic"O carte frumoasă are unul sau mai mulți autori scriși pe copertă, dar este, de fapt, rezultatul unei întregi echipe, reprezintă conclucrarea unor persoane cu specializări diferite: artist, editor, designer de carte, tehnoredactor, tipograf.
Parcursul de la ideea artistului la realizarea designului grafic care exprimă ideea prin mediumul numit „carte”, prin viziunea editorului care o plaseaza într-un context și o „gândește” ca proiect adresat unui public real, prin format - paginare – ritm - structură, prin prelucrarea imaginilor pentru tipar și până la transpunerea ei în materialitatea unei cărți - hârtii, cerneluri, finisări, legarea împreună, acest parcurs este circumscris mereu schimbului de competențe, dialogului între cei implicați în facerea cărții. Fiecare dintre aceste etape poate fi un pretext de creativitate și originalitate, sau - în egală măsură, o capcană, o zonă de risc.

O unealtă esențială, platforma „Experiment tipografic" este locul în care designeri de carte și tipografisti* pot împinge limitele tehnologice. În cadrul proiectului Proiectul „Cele mai frumoase cărți” se va desemna anual o persoană care va propune un nou experiment. Anul acesta, la propunerea lui Matei Câlția, cel care a inițiat această platformă, a fost ales Nicu Ilfoveanu, pentru experiența sa tipografică** recunoscută deja, dar și pentru preocupările sale de artist ce au permis abordarea unui proces pe cât de deosebit tipografic, pe atât de delicat din punctul de vedere al produsului artistic. Realizarea unei ediții de 200 de lucrări de artă, fotografii multiplicate prin proces offset, lucrate în patru culori speciale proprii acestora a fost produsul experimentului. Însă, ca orice experiment, produsul se subscrie procesului astfel că vom afla luni de la Nicu Ilfoveanu dacă producția tipografică se va putea distribui ca lucrare de artă sau ne va fi comunicată doar experiența tipografică. Oricum va fi, miza acestei platforme o reprezintă lărgirea experientei tipografice.

În cadrul experimentului tipografic „Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale” realizat de Nicu Ilfoveanu au fost prelucrate și imprimate două variante de imagine: o policromie și o monocromie, cu schimbarea stasului de tiparire. Codurile Pantone alese au corespuns culorilor locale din imaginea fotografică, astfel încât tipul de interpretare a imagini a fost mai degrabă apropiat de limbajul picturii decât de cel al „separației de culoare" specific tehnicii tipografice în mod tradițional.

---

Concursul național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”
Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Parteneri: Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă
Institutul Francez din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, UNARTE, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţia de carte, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro.
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Mai multe informaţii: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Adina Pasca 0726 181 341, acasa@celemaifrumoasecarti.ro


Notă: *tipografist este un termen inexistent în dicționar sau în vocabularul de specialitate, propus aici de Matei Câlția pentru a delimita tipograful = muncitor specializat în lucrările de tipar (DEX 2009) de persoana cu experiență tipografică.