Expoziția de afișe „ECOURI. EUROPALIA România”, o nouă mărturie a succesului nostru cultural la Bruxelles

Expoziţia de afişe ECOURI. EUROPALIA România, organizată de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei,a fost vernisată miercuri, 19 februarie, la sediul Consulatului României, unde va putea fi vizitată până pe data de 31 decembrie 2020.

Având în vedere că ziua naşterii lui Constantin Brâncuşi, 19 februarie, a fost declarată sărbătoare naţională, evenimentul a fost un prilej de a celebra personalitatea marelui artist, a cărui expoziție monografică „Brâncuși. Sublimarea formei” de la BOZAR a fost punctul forte al Festivalului EUROPALIA România. Această expoziție, curatoriată de Doina Lemny, istoric de artă și muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă Centre Pompidou, Paris, este cea mai mare și completă expoziție Brâncuși organizată în ultimii 30 de ani în Europa și a atins un record de vizitatori, peste 116.000, depășind estimările organizatorilor. Constantin Brâncuși (1876-1957) este considerat părintele sculpturii moderne și unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX.

Expoziția de afișe pe care ICR Bruxelles a realizat-o este un demers menit să mențină vii ecourile festivalului EUROPALIA România și să evidențieze succesul celor peste 250 de evenimente pe care le-a inclus, prin care cultura română a fost prezentată și apreciată la adevărata valoare în toate comunitățile, românești și internaționale, unde au avut loc evenimente ale acestui maraton de diplomație culturală.

Afișele stau mărturie diversității culturale și caracterului multidisciplinar al evenimentelor: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, literatură, tradiție, film, teatru. De asemenea, afișele reprezintă forma de expresie vizuală care atrage publicul internațional și invită privitorii să devină parte a istoriei recente, integrându-se în universul creat de artiștii prezenți la evenimentele EUROPALIA.

Expoziția evidențiază diversitatea patrimoniului cultural prezentat în festivalul EUROPALIA România, repere ale unei tradiții culturale și civilizații ancestrale: expozițiile Dacia Felix – Romania’s Glorious Past și Roots - The civilizations of the Lower Danube, creații care marchează evoluția cinematografiei românești din ultimul secol - Videogramele unei națiuni, universalitatea muzicienilor și compozitorilor români din toate timpurile, poeți și prozatori români - Forța poetică, Scriitorii români și studenții de la ULB, Dezbateri pe teme de arhitectură, literatură, film, muzică, film - Théâtre roumain aujourd’hui; Performance, Architecture, Landscape; Visons pour Bucharest, Anecdota în contextul istoriei europene comune, MasterClasses & Pannels.

Ștefana Ciubotaru, reprezentant EUROPALIA Internațional, și-a exprimat mândria de a fi româncă și de a fi contribuit la succesul EUROPALIA România: „Ediția dedicată României a fost una specială pentru noi, cei din echipa EUROPALIA, pentru că festivalul a împlinit 50 de ani de existență în 2019. În acești 50 de ani, am făcut ocolul lumii și ne-am «îndepărtat» de Europa, căutând țări de pe alte continente ce ar putea fi invitate în festival. Iar atunci când am revenit în Europa, în 2019, a fost pentru a invita România. Ca româncă, sunt mândră că ediția EUROPALIA România a fost una dintre cele mai reușite. Prezența numeroasă a publicului belgian și român la evenimente a demonstrat că avem o cultură universală.”

„«C`est de la joie pure que je vous donne», spunea Constantin Brâncuși, genialul creator român a cărui zi de naștere o sărbătorim astăzi. Din bucuria pură, împărtășită, se nutrește succesul EUROPALIA România, din creativitatea și talentul celor care au contribuit cu tot sufletul la evenimentele din sfera muzicii, teatrului, literaturii, filmului și a artelor vizuale. Suntem împreună la acest vernisaj pentru a duce mai departe ecourile festivalului EUROPALIA și pentru a duce mai departe, în viitor, ecourile talentului și creativității artiștilor care au făcut posibilă gloria acestui festival, alături de partenerii implicați. «Istoria este un ecou al trecutului în viitor»,spunea cândva un celebru scriitor francez. În acest spirit, echipa ICR Bruxelles își va asuma misiunea firească de a continua, în spațiul Benelux, seria de evenimente și conferințe academice menite să ducă mai departe mesajul prezenței României la acest amplu program de diplomație culturală”, a subliniat în alocuțiunea sa doamna Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles și coordonator general EUROPALIA România.

--------------------------------------------

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajulFamiliei regale aBelgiei, la Bruxelles și în diverse orașe belgiene, dar și în Marea Britanie, Franţa, Olanda, Luxemburg sau Germania. Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019 – februarie 2020, cu unele evenimente prelungite până în aprilie 2020, a fost asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului.