Expoziția „Câmpuri morfogenetice”, un omagiu adus artistei Oana Ionel la ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziția „Câmpuri morfogenetice”, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la nașterea artistei române Oana Ionel (29.5.1984 – 28.5.2023). Vernisajul expoziției va avea loc, la sediul ICR Viena, miercuri, 5 iunie 2024, la ora 19.00. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Galeria Kunsthaus 7B, și reprezintă un omagiu adus artistei Oana Ionel.

Oana Ionel, a cărei viață și carieră au fost marcate de o căutare neîncetată a echilibrului între arta expresiv-naturalistă și cea liric-abstractă, a explorat numeroase medii de expresie, de la pictură și fotografie, până la filmul experimental non-narativ. Lucrările ei, care vor fi prezentate pentru prima dată în cadrul acestei expoziții, oferă o perspectivă complexă asupra modului în care arta poate traversa și reflecta diverse stări emoționale și fenomene psihologice sau istorico-sociale.

În arta sa, Oana Ionel a fost constant în căutarea unui echilibru între arta expresiv-naturalistă și cea liric-abstractă, încercând întotdeauna să le abordeze în contextul fenomenelor psihologice și istorico-sociale. Pictura, fotografia și filmul experimental non-narativ au fost principalele sale mijloace de expresie. Astfel, expoziția prezintă pentru prima dată lucrări din seria Bunuel & Hitchcock, care își propune să portretizeze personajele din filme și starea lor emoțională. Călătoria creativității ei a dus-o pe Oana Ionel către celebrele Ladies on the Couch, Hypnosis și Multi-Culti. Oana Ionel este cunoscută pentru portretele sale de femei, meditative dar întotdeauna grațioase. În lucrările sale de dată recentă artista s-a întors la pictura liric-abstractă, în care experimentează, de asemenea, cu ceara și pulberea de aur. În seria The Secret Stories of Danube River, Oana Ionel și-a propus să descrie regiunea Dunării ca un spațiu cultural al diversității. Ca simbol, reapare constant insula Ada Kaleh, inundată în 1972, cândva situată între Serbia și România de azi. Foto-documentarea, contribuțiile textuale și filmul experimental completează această retrospectivă. Oana Ionel și-a dorit întotdeauna să întâlnească oamenii așa cum sunt, să-i respecte și să-i unească. Libertatea personală a fost întotdeauna cea mai importantă pentru ea.

Pe lângă propria sa creație artistică, Oana Ionel a curatoriat importante expoziții, printre care se numără: Frederic Leglise la Muzeul de Artă din Timișoara, Tudor Banuș la Muzeul de Artă din București, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan și Școala Clujeană la Muzeul de Artă din Galați și Gabriela von Habsburg la Kunsthaus 7B din Cisnădioara și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Oana Ionel a publicat numeroase lucrări despre arta contemporană, dar și despre rolul artei turco-tătare în modernismul clasic românesc. A absolvit Universitatea Națională de Arte Frumoase din București și a deținut un doctorat în Arte Vizuale obținut în anul 2018. De asemenea, a fost absolventă a Facultății de Psihologie de la Universitatea din București. Între anii 2009 și 2010, a studiat la Ecole Supérieure d'Art din Grenoble, Franța, beneficiind de o bursă Erasmus. În parcursul său educațional a obținut o licență în Pictură la Universitatea Națională de Arte din București, între anii 2007 și 2010, și o licență în Psihologie, cu specializare în Terapii Experiențiale, la Universitatea din București, între anii 2003 și 2007. De asemenea, și-a completat studiile cu un master în Strategii de Creație în Pictură între anii 2010 și 2012 la aceeași universitate de arte. A colaborat cu Ministerul Culturii din România și a fost consultant în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.