Expoziţia BASE de la Istanbul, vizitată de peste 10.000 de persoane

Expoziția BASE, creată pentru noua generație de artiști plastici, a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Istanbul, între 13 şi 17 noiembrie, la Galeriile Akaretler, din Beșiktaș şi a fost vizitată de peste 10.000 de persoane. 

Ceremonia de deschidere a avut loc miercuri, 13 noiembrie 2019, unde artiştii plastici selecționați cu lucrări în proiectul BASE au fost în centrul atenţiei.  

Între 13 și 17 noiembrie 2019, România, prin contribuția Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, a prezentat lucrările a șase autori români, realizate de tinerii: Melissa Antonescu – absolventă a Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, Robert David Somogyi - absolvent al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca – specializarea foto-video –PCI, Ella Costache – absolventă UNArte - București, Amanda Maier – absolventă a Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, Floriana Roxana Dinu - absolventă a UNArte, specializarea foto-video București şi Aurelia Chiru – absolventă a UNArte, pictură – lucări studiate îndelung și admirate de iubitorii artei plastice contemporane până duminică, 17 noiembrie 2019, ora 19.00. Expoziţia a fost vizitată de peste 10.000 de persoane.

BASE Art Platfom a fost fondată în 2016 pentru a încuraja studenții talentați, prin introducerea în comunitatea de artă. O expoziție anuală care a luat naștere din dorința de a încuraja studenții de la secțiile de artă să își facă cunoscute lucrările publicului larg și să-și continue cariera în domeniu. BASE reprezintă o oportunitate care cântărește enorm pentru studenții sau absolvenții cărora se adresează și are un caracter unic pentru că sunt extrem de rar întâlnite astfel de programe în lume.

Alegerea tinerilor artiști în acest “spectacol” care durează 5 zile a fost realizată printr-o selecție dură a unui juriu internațional. BASE este platforma colectivă pentru nou-absolvenții Facultăților de Arte Plastice pentru a-i încuraja spre performanță, încă de la început de drum. Artiști absolvenți din peste zeci de universități ale lumii, de la departamentele pictură, sculptură, instalații, fotografie, video, design, comunicare vizuală, design grafic, animație, arte tradiționale, materiale textile, ceramică și sticlă. Juriul a fost nevoit să facă o selecție din cele 6000 de lucrări – aplicații primite.

Proiectul a demarat în urma unui program/ workshop desfășurat chiar anul acesta la Universitatea Națională de Arte București (UNARTE), un proiect pe mobilitate, în perioada 20 -22 mai, la care, prin susținerea ICR Istanbul, a participat chiar fondatorul platformei BASE, Ali Kerem Bilge. El a avut o serie de întâlniri cu studenți de la mai multe secții ale Universității Naționale de Arte – Unarte (arte plastice – pictură, grafică, sculptură, imagine și fotografie; arte decorative și design – modă, artă murală, arte textile și design textile, ceramică, sticlă, metal; istoria și teoria artei – conservare și restaurare).

Nu există alte organizații, în momentul de față, care să se concentreze asupra dezvoltării artiștilor, cu o încurajare specială a celor de pe segmentul feminin, din regiunile dezavantajate. În fiecare an, aproape 65% dintre tinerii artiști aleși să prezinte în cadrul expozițiilor sunt femei, iar 40% dintre artiștii expuși sunt din alte orașe decât Istanbul. BASE crează oportunități incomparabile pentru tinerii artiști din diverse medii demografice. BASE reprezintă, de asemenea, motivație pentru studenții care doresc să-și promoveze și să-și facă cunoscută activitatea în prezența a mai mult de 10.000 de vizitatori, care sunt compuși și din colecționari de artă, profesioniști și curatori și care pot acționa ca un pivot pentru cariera lor. BASE acționează ca o platformă de artă în vederea creării unor rețele de comunicare între artiști.

194 de artiști care s-au alăturat BASE în ultimii, ani au găsit motivație și curaj în talentul și arta lor prin intermediul acestui expoziții internaționale.