Expoziția "Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere." la Edineț

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Primăria orașului Edineț, inaugurează Expoziția „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”, în clădirea Muzeului Ținutului Natal din orașul Edineț. Expoziția, care a fost deschisă în data de 28 mai 2012 la Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău, expusă apoi la Cimișlia, Căușeni, Cahul și Leova, ajunge acum și la Edineț.
Expoziţia marchează două sute de ani de la anexarea jumătăţii estice a vechiului Principat al Moldovei de către Imperiul Rus.

Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucureşti, la Hanul lui Manuc, tratatul care încheia războiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexată de Imperiul Ţarist. La 200 de ani de la acel moment, expoziţia aduce în prim plan, prin intermediul hărţilor, documentelor, imaginilor, publicaţiilor şi obiectelor, principale trasee diplomatice, evoluţia frontierelor şi societăţii acestei provincii. Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Războiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică; ocupaţia sovietică din 1940, în urma aplicării prevederilor Pactului Molotov – Ribbentrop şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc pe data de 16 aprilie 2013, ora 15:00, în incinta Muzeului Ținutului Natal din orașul Edineț, strada Independenței, nr. 49, în prezența domnului Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și a oficialităților locale.
În continuarea evenimentului, la ora 16:00, va avea loc o întâlnire specială a publicului iubitor de istorie și literatură din orașul Edineț cu domnul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, întâlnire găzduită de Primăria orașului Edineț, strada Octavian Cirimpei, nr. 30.

Cu această ocazie Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” oferă Bibliotecii Raionale Edineț o donație de carte, compusă din lucrări fundamentale de istorie și literatură.