Expoziția „Banchetul“ la Galeria Art du Temps Luxart din Arlon

În perioada 7 iunie – 30 iulie, în Galeria Art du Temps Luxart din Arlon, va avea loc expoziția „Banchetul“ a pictorului Gheorghe I. Anghel, susținută de Institutul Cultural Român prin Direcția Generală Programe Interne și Internaționale. Vor fi expuse peste 30 de lucrări de pictură, unele făcând parte din fondul colecției galeriei, dar și lucrări noi. Expoziția este prilejuită de împlinirea vârstei de 80 de ani a artistului Gh. I. Anghel, lucrările acestuia fiind expuse în fondul curent al galeriei încă din 2008, când a primit și Premiul „Bréauté“ al Academiei Franceze. Datorită acestui premiu, operele artistului au fost în atenția mai multor galerii internaționale, precum galeria Luxart. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 9 iunie, de la ora 17.30, în prezența artistului și va cuprinde prelegeri despre importanța artei pictorului Gheorghe I. Anghel.

Gheorghe I. Anghel a avut numeroase expoziții personale atât în țară, cât și internaționale. Doctor în arte vizuale, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Fundaţiei Taylor din Paris, a fost răsplătit cu premii importante în România, în Polonia, în Slovenia, în Italia (Premiul „Triomfo“ şi Premiul „Rafaelo“), în Republica Moldova. În Franţa, a obţinut, în 2007, Premiul „Bréauté“ al Academiei de Belle Arte (medalia de argint a Salonului) şi Premiul „Sandoz“ al Fundaţiei Taylor, fiind ulterior invitat să expună la Cleon d’Andran, în 2008, la Auver-sur-Oise şi la Frette-sur-Seine, în 2010. Cu o artă aparte, în care vechea Eladă ocupă un loc privilegiat, cu o modernitate a mijloacelor plastice aparent neînrudită cu tema, artistul reuşeşte o îmbinare a intelectualului cu emoţionalul, a rigorii compoziţionale cu visul, ce dau marca talentului şi profunzimii demersului creator. Pictura, ceramica şi lucrările sale tridimensionale au fost apreciate de iubitorii de artă din Europa. A relizat o lucrare la Patras, pentru Olimpiada din 2004 de la Atena, iar o alta, de mari dimensiuni, se află la primăria oraşului Collioure. A fost distins cu Ordinul „Meritul cultural“ în grad de Mare Ofiţer. În 2011, la Editura Institutului Cultural Român a fost lansat albumul Gheorghe I. Anghel.

„(…) pe suprafaţa uneia şi aceleiaşi imagini, ori poate în adâncul ei, stau faţă în faţă cele două ipostaze – deja de multă vreme canonizate – ale oricărui act cultural, şi, prin extensie, ale oricărui act creator: apolinicul şi dionisiacul. Cel dintâi a îmbrăcat – în pictura lui Gheorghe I. Anghel – hainele tematice ale clasicismului elin, în vreme ce al doilea – aidoma unui duh neliniştit şi rătăcitor (…) pare a fi împrumutat vremelnic chiar persoana artistului, trupul şi poate chiar fiinţa sa. Nu rareori o asemenea interpretare e determinată de împrejurarea că viaţa se amestecă în operă şi viceversa.“ Christian R. Velescu

Galeria Art du Temps aparține curatorului Christophe Ponette, cunoscut pentru implicarea sa în domeniul artistic prin expozițiile de pictură și sculptură realizate în cadrul galeriei Cléon d’ Andrandin sudul Franței. Datorită succesului avut cu galeria din Franța, Christophe Ponette a hotărât să deschidă o galerie și în Belgia, în noiembrie 2015, unde să promoveze artiști consacrați din România, Bulgaria, Spania și Statele Unite ale Americii. Galeria expune lucrări de pictură, sculptură și fotografie, cu lucrări ce abordează tehnici diferite precum acrilic, colaj, ulei, acuarelă, materiale ca bronzul sau lemnul, trecând de la arta figurativă la cea abstractă, expunând inclusiv lucrări suprarealiste.