Expoziția „Art Safari - Femei în arta românească“, la Castelul Mimi din Republica Moldova

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chişinău este partener al expoziţiei „Art Safari – Femei în arta românească” , ce se va desfășura în perioada 22 mai – 15 iunie 2023 la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, Republica Moldova. Proiectul este organizat de Fundația Constantin Mimi în colaborare cu Art Safari, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău și Castel Mimi.

Expoziția va aduce în fața publicului din Republica Moldova 22 de lucrări semnate de 13 artiste, reprezentând o celebrare a vieții și a creației femeilor care au îmbogățit arta românească modernă și contemporană. Școlite la München, la Paris și la București, cu expoziții internaționale și lucrări intrate în colecții publice și private importante, ele sunt descoperite de public prin expoziții itinerante care aduc arta mare în orașele din România și din Republica Moldova. Creatoare tenace, spirite libere și pline de curaj, artistele românce au fost întotdeauna sincronizate artistic cu cele mai noi tendințe ale artei internaționale. Personalități pioniere ale modernității, precum Olga Greceanu, Merica Râmniceanu, Margareta Sterian, Magdalena Rădulescu, Elena Popea, Micaela Eleutheriade, Coca Mețianu și Lucia Demetriade Bălăcescu au făcut parte din cercul artiștilor care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică, luptând totodată pentru afirmarea femeilor care creează artă. Tot ele au contribuit și la trecerea către perioada postmodernă, rămânând active și dedicându-se artei. Continuatoarele contemporane ale acestor personalități feminine marcante sunt Irina Dragomir, Ana Bănică – artiste deja consacrate în lumea artei –, dar și Lilian Theil, una dintre descoperirile recente, care a avut parte de prima expoziție personală la 90 de ani, în 2022.

Proiectul are în vedere promovarea artei românești, atât istorice, de patrimoniu, cât și a celei contemporane în spații neconvenționale și anume în incinta Castelului Mimi, monument de arhitectură, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de ultimul guvernator al Basarabiei din perioada țaristă – Constantin Mimi.

Actualizare: Întrucât în data de 1 iunie 2023 este programat Summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, la care vor participa șefi de stat și de guvern împreună cu alte personalități de rang înalt, accesul vizitatorilor va fi restricționat, expoziția fiind deschisă pentru publicul larg în perioada 5-15 iunie.