Expoziția „Art Nouveau în România” a marcat la Varșovia Ziua Culturii Naționale

15 ianuarie, dată simbolică în calendarul evenimentelor de omagiere a culturii române, a fost sărbătorită de Institutul Cultural Român de la Varşovia printr-o seară dedicată valorilor patrimoniului naţional, organizată în colaborare cu Ambasada României la Varşovia, în salonul de recepţii al acesteia.

Ziua Culturii Naţionale i-a prilejuit publicului prezent o întâlnire cu o serie de repere culturale româneşti din sfera arhitecturii urbane, a construcţiei, ornamentării şi funcţionării lăcaşurilor de cult, a istoriei şi monumentelor istorice. Acestea din urmă au fost înfăţişate prin proiecţii, cu comentarii în limbile română şi engleză, în timp ce arhitectura a fost prezentată prin intermediul unei fascinante expoziţii de fotografie, cu titlul „Art Nouveau în România”.

Autorul expoziţiei „Art Nouveau în România” este prof. dr. arhitect Sorin Vasilescu. Panourile înfăţişează clădiri de o valoare deosebită, construite la Bucureşti, Oradea, Cluj, Timişoara, Constanţa, Târgu Mureş, Baia Mare etc. Expoziţia reuneşte opere semnate de remarcabili arhitecţi precum Ion Mincu, Otto Wagner, Daniel Renard, Cristofi şi Grigore Cerchez, Ödön Lechner, Nicolae Ghica Budeşti, Petre Antonescu, Giulio Magni, Constantin Iotzu, Statie Ciortan, Alexandru Săvulescu sau de vizionarul inginer Anghel Saligny.

Ziua Culturii Naţionale a fost organizată în premieră la Varşovia în acest an. La eveniment au participat membrii ai diasporei şi public polonez variat, interesat de România şi de cultura română.