Expoziția “An Explanation of Love”, vernisată la ICR Stockholm cu ocazia Zilei de 8 Martie

Expoziția „An Explanation of Love‟, semnată de artista vizuală de origine română Dorina Mocan, a fost vernisată, pe 7 martie 2023,la sediul ICR Stockholm, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Principele Radu, au onorat, alături de numeroase personalități din lumea diplomatică și culturală a celor două țări, evenimentul organizat de Ambasada României la Stockholm. Alături de Familia Regală a României, de ambasadorul României în Regatul Suediei, E.S domnul Daniel Ioniță și de artista Dorina Mocan, au fost prezenți vicepreședintele Parlamentului Suediei, domnul Kenneth Forslund, reprezentanți ai Prim-ministrului Guvernului Suediei, Curții Regale Suedeze și Ministerului de Externe, membri ai Parlamentului, ambasadorii Moldovei, Georgiei, Croației, Bulgariei, Belgiei, Serbiei, Olandei, Canadei, Cehiei, Spaniei, Irlandei, Azerbaidjanului și Elveției, Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și ai mass-media.

E.S. domnul ambasador Daniel Ioniță, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, vicepreședintele Parlamentului Kenneth Forslund și artista Dorina Mocan au adresat alocuțiuni cu ocazia vernisajului.

„Cele mai multe tablouri din expoziția Dorinei Mocan sunt despre fete și femei care au un vis. Astfel, le sărbătorim, în contextul Zilei Internaționale a Femeilor, pe doamnele noastre - soții, mame, surori și fiice -, care ne aduc atâta bucurie în viețile noastre‟, a declarat, în discursul său, E.S domnul Daniel Ioniță, ambasador al României în Regatul Suediei.

"Felicit Suedia pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. În această seară, suntem cu toţii aici pentru a onora munca unui artist născut în România. Faptul că expoziţia este găzduită de Institutul Cultural Român din Stockholm spune multe despre cât de mult este capabilă arta românească să construiască punţi între culturile europene şi despre cât de important este să continuăm să consolidăm legăturile dintre Suedia şi România, nu numai la nivel politic şi instituţional, ci şi în inima societăţilor şi comunităţilor noastre", a precizat, în mesajul adresat invitaţilor, Majestatea Sa Margareta.

Artista Dorina Mocan a apreciat că întregul vernisaj a fost, într-un anumit sens, o întâlnire cu ţara sa de origine, România. "E o seară foarte specială în cariera mea. Sunt foarte onorată de prezența Familiei Regale și a distinșilor oaspeți la expoziția mea, vernisată, la ICR Stockholm, în preambulul Zilei Femeii. Acest moment deosebit al vernisării expoziției An Explanation of Love reprezintă, de fapt, o întâlnire cu ţara mea de origine. Mi-am purtat țara în suflet toată viaţa şi, într-un fel, este prezentă şi în arta mea", a mărturisit artista.

Expoziția „An Explanation of Love‟ va rămâne deschisă, la sediul ICR Stockholm, de luni până vineri, între orele 11.00-16.00, până pe 24 martie 2023.

Credit foto: Pagina de Facebook Familia Regala a Romaniei