Expoziția „Amintiri din copilărie” semnată de artistul israelian Benno Friedel la sediul ICR Tel Aviv

Expozitia Amintiri din copilarie  semnata de artistul israelian Benno Friedel la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui la sediu, în perioada 23 ianuarie – 28 februarie 2019, expoziția de pictură și grafică „Amintiri din copilărie” semnată de artistul israelian de origine română Benno Friedel și dedicată marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Expoziția va cuprinde o serie de 15 lucrări - picturi în acuarelă și desene, care evocă viața, moartea și disperarea din lagărele din Transnistria unde artistul a trăit timp de 3 ani de zile, Benno Friedel fiind supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria.

„Amintiri din copilarie” (1979-1982) - un titlu care face trimitere la o copilărie prezentată de Benno Friedel - cea de lagăr, unde victimele mureau cu sutele de mii de foame, de frig, de epidemii și în urma execuțiilor în masă, unde supraviețuirea precară era o luptă cotidiană, și unde copilăria de fapt a încetat, dând o nuanță ironică și amară titlului. Amintiri fragmentare de durere și suferință sunt surprinse ca niște impresii rămase vii, dar neconectate într-o narațiune lineară. Figuri chinuite, și totuși abstracte, redau experiența deportaților, condițiile inimaginabile în care majoritatea au murit... și totodată redau viața care cumva a răzbătut pentru cei mai norocoși.

Expoziția face parte din proiectul „Viitorul memoriei”, fondat de Olga Ștefan și prezentat la sediul ICR Tel Aviv în cadrul unui eveniment care a avut loc în luna decembrie 2018.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 23 ianuarie, ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), în cadrul evenimentului multidisciplinar, în limba ebraică, „Transnistria – istorie și memorie”, despre istoria Holocaustului din România și, în particular, despre istoria deportărilor în Transnistria.

Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat, de luni până joi între orele 09:00 - 17:00, vineri între orele 09:00 - 14:00, precum și în timpul evenimentelor la sediu organizate în această perioadă.