Vineri 6 martie ora 18.30, ICR Lisabona, în parteneriat cu Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova în Portugalia, organizează în sala de expoziţii a institutului din Avenida Luís Bívar 91 vernisajul expoziţiei de fotografie „Acasă. Revenire” a fotografului Mihai Potârniche. Manifestarea este prima dintr-o serie de întâlniri lunare programate de instituțiile menționate sub genericul „Acasă” și dedicate diasporei românești din țara soră latină.Expoziţia cuprinde fotografii care fac parte din eseul omonim publicat de artist în volum, în condiţii grafice excepţionale, la Editura Princeps din Chişinău în anul 2011.
Arta lui Mihai Potârniche are ceva din realismul romanului românesc interbelic. Nu idealizează, ci numeşte binele şi răul din satul românesc cu termenii cei mai potriviţi, fără ca prin aceasta să facă vreo concesie vulgarităţilor şi tuşelor groase prea des întâlnite în arta contemporană. Tandreţea şi nostalgia cu care abordează satul (putem presupune) natal își recapătă în fotografiile sale forţa de expresie, tocmai pentru că nu cedează nici unei tentaţii din afara lumii „plastice", a artelor vizuale. Fotografiile sale (când picturale, când tăioase sau onirice) etalează fără emfază largul arsenal de mijloace de expresie pe care artistul îl stăpâneşte.
Scriitorul Spiridon Vangheli scrie că „De ochiul lui Mihai Potârniche nu te poţi ascunde, el înlătură masca şi coboară în adâncul sufletului pentru a scoate la suprafaţă caractere, stări sufleteşti, înălţarea şi coborârea omului, arderea lui pentru ceea ce numim viaţă.Multe din personajele lui Mihai Potârniche sunt atât de originale şi expresive, încât, dacă le-ai văzut odată, nu le mai poţi uita. Tocmai aceasta e dovada că ele sunt fireşti şi exprimă adevărul, pe care îl caută mulţi, dar îl găsesc puţini în artă.”
Expoziţia va rămâne deschisă până pe 20 martie.
După vernisaj va avea loc o serată muzicală susținută de chitaristul Titus Isfan și Victoria Leuca (voce), doi tineri artiști rezidenți în Portugalia.
Mihai Potârniche a fost fotoreporter la numeroase publicaţii din Republica Moldova, Ucraina şi fosta Uniune Sovietică ("Femeia Moldovei", "Cultura", "Moldova", "Sovietski Ceasovoi", agenţiile de presă ATEM şi TASS) şi şef al departamentului foto din agenţia de presă de stat a Moldovei "Moldpress". A avut 33 de expoziţii personale la Chişinău, Paris, Strasbourg, Varşovia, Bucureşti, Kiev, Odesa ş.a.md. A publicat 4 albume de fotografie de înaltă ţinută artistică şi grafică. Este laureat al Confederaţiei Jurnaliştilor din CSI (1993), Maestru în Artă al Republicii Moldova (1993), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova şi al Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova. Este un apreciat autor de eseuri fotografice şi portret, de concepte grafice pentru publicaţii, având o extinsă activitate de presă.