Expoziţia „A Fada do Salgueiroˮ, semnată de Alina Zaharia, la ICR Lisabona

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua do Barão 10) va găzdui, în perioada 28 iulie – 20 octombrie 2022, expoziția de fotografie „A Fada do Salgueiroˮ/ „Zâna dintre sălciiˮ, a artistei Alina Zaharia, curatoriată de Vítor Nieves și organizată în colaborare cu Institutul de Producție Culturală și Imagine din Portugalia. Vernisajul va avea loc în data de 28 iulie, la ora 19.30, în prezența autoarei și a curatorului.

Expoziția cuprinde un ansamblu de fotografii și proiecții video care abordează un stil documentar a cărui narativă senzorială invită la reflecție asupra condiției femeii în societatea actuală. Deși are un caracter profund personal, fiind un proiect autobiografic, expoziția dezbate teme generale precum reconstrucția memoriei, reconcilierea cu trecutul și identitatea de sine. O parte dintre fotografii au fost realizate de Alina Zaharia în anul 2021, într-o călătorie la casa părintească din România, în satul Salcia, județul Brăila. De altfel, titlul a fost inspirat din legenda românească „Fata din Dafin“ și adaptat ca o metaforă a identității, mereu în căutare de a-și defini moștenirea spirituală și culturală pe care aceasta o aduce în domiciliul său occidental. Expoziția cuprinde, de asemenea, fotografii realizate în Portugalia, ca o continuare a trăirilor din România.

Pe parcursul perioadei de expunere la galeria ICR Lisabona, pornind de la tematica propusă de artistă, vor fi organizate o serie de evenimente conexe, precum workshop de fotografie, masă rotundă cu invitate din Portugalia și vizite ghidate, a căror date de desfășurare vor fi anunțate ulterior. În plus, în luna octombrie, expoziția va fi integrată în IMAGO Lisboa Photo Festival.

Alina Zaharia (n. 1981, România) locuiește în Portugalia din 2008, este fotograf și specialist marketing. Din 2019, a început colaborarea cuInstitutul de Producție Culturală și Imagine – IPCI, unde își perfecționează competențele profesionale în fotografie. Pentru Alina Zaharia, fotografia reprezintă instrumentul perfect pentru a extinde legăturile dintre România și Portugalia, abordând teme cu caracter socio-cultural, cu scopul de a evidenția asemănările dintre cele două țări. În prezent, în cadrul IPCI Lisboa, lucrează la un proiect intitulat „Dor“, în care, prin intermediul fotografiei de portret, dezbate teme precum integrarea și adaptarea comunității de români în societatea portugheză. Site personal: www.alinazaharia.com

Vítor Nieves (n. 1980, Spania) este curator specializat în fotografie, editor, manager cultural și fotograf. Este co-fondator și coordonator al Premiului Galicia pentru Fotografie Contemporană și director artistic al Festivalului Outono Fotográfico. A fost curatorul a peste 100 de expoziții și pentru festivaluri de fotografie precum Encontros da Imagem, iNstantes și Mês da Imagem do Porto – MIP (Portugalia), Photoalicante (Spania), Encontros de Agosto și Paraty em Foco (Brazilia). Este profesor la IPCI, la Escuela Mistos (Alicante)și predă un curs de Reportaj Documentar la agenția Vórtice Photo.

Institutul de Producție Culturală și Imagine (IPCI) își desfășoară activitatea la Lisabona și Porto și este recunoscut drept uncentru de creație artistică de referință din Portugalia. Misiunea sa este de a forma profesioniști în management cultural, oferind experiență academică înproducția de expoziții, editare foto-video și suport de marketing și comunicare. Site: www.ipci.pt

Organizat de Asociația Culturală Cedilhas e Legendas și aflat anul acesta la cea de-a patra ediție, IMAGO Lisboa Photo Festival este recunoscut atât pe plan național cât și internațional. Festivalul se dorește a fi o platformă de promovare a artiștilor consacrați, dar cu focus și pe fotografii emergenți. Desfășurat pe parcursul lunii octombrie, festivalul include în programul său o serie de expoziții ce au loc în diverse spații relevante din Lisabona, precum Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul Apei, Societatea Națională a Artelor Frumoase, Galeria Imago Lisboa, Galeria Santa Maria Maior ș.a.