EXPO | „Ultima lună”, de Nicola Bertasi și Marzio Villa

EXPO | Ultima luna, de Nicola Bertasi si Marzio Villa

10 noiembrie  - 25 noiembrie  2018

Vernisaj 9 noiembrie, ora 18

Galeria Institutului Cultural Român

1 rue de l’Exposition, 75007 Paris

 

Expoziţia este deschisă în timpul orarului de funcţionare a Institutului: de luni până vineri, de la 10:00 la 13:00 şi de la 14:00 la 18:00


Institutul Cultural Român de la Paris prezintă expoziţia fotografică documentară „La Dernière Lune / Ultima lună”, la Galeria Macadam, între 10 şi 25 noiembrie 2018, cu vernisaj vineri, 9 noiembrie. Autorii expoziţiei sunt italienii Nicola Bertasi şi Marzio Villa, iar curatorul expoziţiei Valeria Ribaldi.

Expoziţia se desfăşoară în cadrul Paris Photo, eveniment parizian de referinţă pentru domeniul fotografiei. Cei doi artişti lucrează cu agenţia de publicitate Hans Lucas pentru promovarea expoziţiei de la ICR Paris în rândul profesioniştilor francezi, care vor fi invitaţi la vernisaj.

La vernisajul expoziţiei cei doi artişti vor susţine o miniconferinţă, însoţită de o proiecţie de imagini.

Ultima Lună este un proiect fotografic de cercetare a magiei, a misterului, a visului şi a legăturilor între dimensiunea primitivă a existenţei şi comportamentele umane care persistă, într-un fel, dincolo de contemporaneitate şi rezistă – ca semne şi mărturii ale unui trecut arhaic şi pierdut în timp (nu neapărat îndepărtat) – la erodarea care progresează o dată cu societatea globală.

Expoziţia cuprinde 30 de imagini alb/negru care transportă publicul într-o altă dimensiune : aceea a unei epoci în care putem recupera raportul între ritmurile naturii şi ne putem pierde în contemplarea unei lumi uitate.

Autorii expoziţiei au ajuns în Maramureş la capătul unei munci laborioase de cercetare, fascinaţi de unicitatea geografică, arhitecturală şi culturală a acestei regiuni protejate de munţi. In călătoria lor, cei doi fotografi au traversat satele Sârbi, Budeşti şi Botiza, trei vechi comun înconjurate de munţii Carpaţi. Si, astfel, Nicola Bertasi şi Marzio Villa au devenit martorii fideli ai vieţii cotidiene a acestei regiuni.

"Această serie de imagini în alb şi negru se constituie într-o povestire care ne însoţeşte de-a lungul regiunii Maramureş. O naraţiune fotografică excepţională, care ne dezvăluie locuitorii regiunii în intimitatea lor şi care ne transportă într-o lume guvernată de ritmuri străvechi, expresie a unui univers pe care l-am uitat." –Valeria Ribaldi

Text: Valeria Ribaldi _ comisarul expoziției