EXPO | „Fluide(s)”: 50 de desene la patru mâini româno-franceze

EXPO | Fluide(s) 50 de desene la patru maini romano-franceze

FLUIDE(S)  |  EXPOZIŢIE SIMULTANĂ

Vineri, 4 noiembrie 2016, la sediul Institutului Cultural Român de la Paris, în prezența pictorului român Ștefan Câlţia va avea loc vernisajul expoziției „Fluide(s)" care va fi urmat de un spectacol de dans, coregrafia și interpretarea fiind semnate de Marie Sohm.

Inaugurarea unui al doilea pol al expoziţiei, la Galerie-Librairie Mille Feuilles Sullivan de Ville d'Avray, va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, la ora 11:00, cu o vizită ghidat-dansată, urmată de un cocktail.

Proiectul „FLUIDE(S): 50 de desene la patru mâini franco-române”, inițiat de asociaţia Scène et Danube, constituie un prilej de schimb cultural între artiștii plasticieni din Franța și din România. Pornind de la ideea că „desenul e fluid prin propria lui esență” (Petra Petresco, curator), această propunere de conversaţie artistică a constat în a lucra pe corespondenţe plastice plecând de la propuneri iniţiate de către unii sau alţii, corespondenţe al căror conţinut şi a căror expresie rămân libere în viziunea fiecăruia. Prin urmare au luat naştere în jur de şaptezeci de diptice, având fiecare câte doi autori din cele două ţări, lucrări ce dau impresia de a „curge” sau a se „reflecta” de la o planșă la alta.

Înainte de a ajunge la Paris, expoziţia „FLUIDE(S)” a fost prezentată la Maison de l'International din Grenoble în martie 2016,  urmată de manifestarea de la Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia, din luna iunie, şi itinerată la Castelul Huniazilor în luna august. În paralel, o secţiune universitară a propus acelaşi principiu studenţilor Academiei de Arte ESAD Grenoble-Valence şi celor ai Universităţii Naționale de Arte din Bucureşti. O primă etapă de lucru a exerciţiului universitar a fost prezentată pe 10 și 11 octombrie 2015 la galeria Xavier Jouvin, în cadrul Zilelor Artei Contemporane, urmarea schimbului urmănd șă se desfășoare.

Programul expoziției:

4-30 noiembrie, la Institutul Cultural Român, 1 rue de l'Exposition, 75007 Paris

4-17 noiembrie, la Galeria - Librairie Mille Feuilles Sullivan, 3-5 rue de Versailles, Ville d'Avray, 92410

19-30 noiembrie la Galeria - Librairie Mille Feuilles, 28 rue de l'église, Bièvres, 91570

Artiştii din România

Nicolae ALEXI, Bogdan ANDRONIC, Anca BOIERIU, Diana BRĂESCU, Gabriela BRĂNESC, Aurel BULACU, Ștefan CÂLTIA, Marina CĂPĂŢÂNĂ, Răzvan CARATANASE (Zuzu,) Mariea CHIOBAŞ PETCU, Ilie CHIOBAŞ, Horia CRISTINA, Doru DRAGUŞIN, Tiberiu FAZAKAS, Luminița GHEORGHIU, Eugen GUSTEA, Iuri ISAR, May Oana ISAR, Lucia MARTIN NIŢĂ, Carmen NISTORESCU, Sofia OVEJAN, Maria POSTEA, Eugen RAPORTORU, Radu ROŞIAN, Matei Șerban SANDU, Sava STOIANOV, Florin STOICIU, Cristian ŢĂNDEL, Ana WAGNER,

Artiştii din Franţa

Jérôme AUSSIBAL, Noël BERNARD, Joël BRESSAND, Thierry BRETONNIER, Christine COBLENTZ, Eric DEMELIS, Cheldy ELOUMI, eOle Carole EXBRAYAT, Marie-Jeanne FARAVEL, Valérie GAILLARD, Agnès JEANNOT, Bernard JOISTEN, Michelle LACOSTE, Blandine LECLERC, Sylvie MILLOT, Fabrice NESTA, Nadia OUCHENE, Nicole PESSIN, Gaspard PITIOT, Petite POISSONE, Delphine POLIN, Corinne RANGOD, Lionel RISTER, Margaux SALMI, Tatiana SAMOILOVA, Christiane SINTES VIO, Rares VICTOR Hui ZHENG,