Expediția Belgica – expoziție de fotografie, prezentare de carte, conferință, proiecție de film, la Bruxelles

Pentru a marca 145 de ani de relațiidiplomatice bilaterale România – Belgia, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează duminică, 16 martie 2025, proiectul Expediția Belgica – expoziție de fotografie, lansare de carte, conferință, proiecție de film,la noul sediu al Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Bruxelles (Avenue Cortenbergh nr.71, Bruxelles).

Acest eveniment, care va deschide seria manifestărilor și acțiunilor dedicate marcării a 145 de ani de relații diplomatice bilaterale, are mai multe componente culturale, ce demonstrează importanța expediției istorice Belgica (1897-1899). Finanțată de guvernul belgian și având un echipaj internațional, expediția a avut o contribuție esențială la explorarea regiunilor polare și la progresul științific global, lăsând o moștenire ce continuă să inspire generații de oameni de știință. Una dintre cele mai importante misiuni, cea de biolog, a fost încredințată românului Emil Racoviță, singurul român din expediție, personalitate științifică importantă și creator al școlii de speologie din România. Contribuția sa a fost remarcabilă. Rezultatele ştiinţifice ale Expediției Belgica au fost publicate vreme de aproximativ patru decenii sub forma a nouă volume (65 de fascicule), care reprezintă şi astăzi lucrări de referinţă pentru domenii ca zoologie, botanică, meteorologie sau glaciologie.

Expoziția de fotografie, realizată pentru inaugurarea noului sediu al Secției Consulare, include fotografii realizate în timpul expediției Belgica, coordonate, la acea vreme, de exploratorul belgian Adrien de Gerlache, care pun accent pe rolul lui Emil Racoviță în realizarea observațiilor biologice și climatice din Antarctica. Această secțiune include documente de arhivă, hărți, imagini și mărturii, ce evidențiază contribuția lui Racoviță la succesul expediției. De asemenea, expoziția se bazează pe o componentă modernă, urmând să fie expuse și fotografiirealizate în cadrul expediției din 2012 a specialiștilor Cristian Lascu și Helmut Ignat, ca reconstituire simbolică, care înfățișează traseul parcurs de Belgica. Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 1 aprilie 2025.

Cu ocazia vernisajului, Helmut Ignat și Anca Boariu Berlogea, invitați ai ICR Bruxelles, vor accentua rolul major avut de expediția Belgica, atât în progresul științific, cât și în crearea unei punți de legătură între Belgia și România.

Va fi, de asemenea, prezentată cartea ,,Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”,de Cristian Lascu și Helmut Ignat (Editura Humanitas, 2020), care ne poartă în lumea exploratorului român și a pionierilor de pe Belgica, dar și în Antarctica secolului XXI – o destinație apărută recent pe hărțile turistice. Lucrarea reprezintă o combinație între relatările istorice despre expediția Belgica și observațiile contemporane din Antarctica, oferind o imagine amplă asupra evoluția acestei regiuni. Cartea include fotografii realizate de Helmut Ignat, care juxtapune peisajele Antarcticii cu cele ale peșterii Scărișoara, un loc simbolic pentru cercetările speologice ale lui Emil Racoviță.

Totodată, în cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar ,,Exploratorul” (regia Titus Muntean şi Xantus Gabor 2013, producător executivAnca Boariu Berlogea).

Toate aceste secțiuni ale proiectului se vor bucura de participarea mai multorexperți științifici, precum și de reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Bruxelles, facilitând realizarea unor parteneriate cu instituții și asociații internaționale, interesate de ceea ce a creat fascinanta expediție Belgica.