EX PRIVATO - DANIEL KNORR

CE ESTE MANIFESTA?  Manifesta este una dintre cele mai importante Bienale Europene de Artă Contemporană, ale cărei ediţii se desfăşoară în diferite oraşe ale Europei. Alături de Documenta din Kassel şi Bienala de la Veneţia, de care se diferenţiază prin aceea că este un eveniment itinerant, Manifesta poate fi considerată una din cele mai prestigioase manifestări internaţionale în domeniul artei contemporane. 

La ediţiile precedente, manifestarea a fost găzduită de oraşele Rotterdam, Luxemburg, Ljiubljana, Frankfurt, San Sebastian. 

În 2008, pentru prima dată, Manifesta nu va fi găzduită de un oraş, ci de o întreagă regiune, anume Trentino-Alto Adige (Südtirol), care a fost aleasă pentru patrimoniul istoric, pentru structurile sale artistice şi culturale, pentru clădirile reprezentative de arheologie industrială legate de evenimentele de muncă şi de industrializare progresivă a acestei zone. Trentino-Alto Adige a fost de-a lungul istoriei punte de legătură între cultura latină şi cea germană, zonă de tranzit, de confluenţă a tendinţelor şi evoluţiilor culturale între nord şi sud. 

Manifesta 7 se va desfăşura în mai multe locaţii alese dintre cele mai semnificative clădiri istorice şi de arheologie industrială situate pe axa Brennero, de la Rovereto la Trento, de la Bolzano la Forte di Fortezza. Vor interacţiona, astfel, „100 de mile pentru 100 de zile".

PROGRAMUL PENTRU PRESĂ – MANIFESTA 7
UNDE ŞI CÂND 
Avampremiera pentru presă va avea loc joi, 17 iulie, şi vineri, 18 iulie 2008.
Toate locaţiile expoziţionale vor fi deschise intre 10.00 la 19.00 h, în cele două zile ale vernisajului. 

PROGRAM: 
Joi, 17 iulie:
Rovereto şi Trento
Întâlnire cu curatorii şi vizită în avanpremieră a locaţiilor expoziţionale (orar de definit)

Vineri 18 iulie:
Franzenfeste/Fortezza şi Bozen/Bolzano
Întâlnire cu curatorii şi vizită în avanpremieră a locaţiilor expoziţionale (orar de definit)
Inaugurarea locaţiilor va avea loc sâmbătă, 19 iulie 2008.


ROVERETO 

ADAM BUDAK: "PRINCIPLE HOPE" 

EX PETERLINI, VIA SAVIOLI 20 – MANIFATTURA TABACCHI, PIAZZA MANIFATTURA 1 
Proiectul expoziţional dezvoltat de echipa curatorială a lui Adam Budak pentru Manifesta 7 (Nina Möntmann, Tobi Maier, Krist Gruijthuijsen, Office for Cognitive Urbanism – Christian Teckert şi Andreas Spiegl) se focalizează pe cartografierea şi analiza ecologiei – atât culturale, cât şi politice – a spaţiului şi a caracterului său public. Ca atare, are în vedere elaborarea de strategii (expoziţionale) provizorii şi dezvoltarea de instrumente de (discuţie) critică care să ducă la UN ALT (manifest politicos pentru) spaţiu public. Noţiunea de „regionalism critic", introdusă de teoreticianul arhitecturii Kenneth Frampton, are rolul de suport, pe baza căruia să se propună o reconsiderare a „limbajului vernacular" şi să articuleze un nou lexic în jurul conceptului de translocalitate. 

PRINCIPLE HOPE – ROVERETO
ARTIŞTI 
Alterazioni Video, Michelangelo Antonioni, Knut Åsdam, Bernadette Corporation, Margrét H. Blöndal, Michal Budny, BURGHARD, Nina Canell, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Claire Fontaine, Oskar Dawicki, Evelina Deicmane, Rä di Martino, Miklós Erhardt and Little Warsaw, Igor Eskinja, Tim Etchells, fabrics interseason, Famed, Didier Fiuza Faustino, João Maria Gusmão + Pedro Paiva, Heide Hinrichs, Heidrun Holzfeind, Runa Islam, Ricardo Jacinto, Ragnar Kjartansson, Barbora Klímová, Daniel Knorr, Adam Leech, Deborah Ligorio, Miks Mitrevics, Christian Philipp Müller, Ewa Partum, Gianni Pettena, Riccardo Previdi, Philippe Rahm, Pamela Rosenkranz, Janek Simon, Luca Trevisani, Tatiana Trouvé, Uqbar Foundation, Guido van der Werve, Nico Vascellari, Danh Vo, Johannes Vogl, Stephen Willats, ZimmerFrei 

PROIECTUL „EX PRIVATO" AL LUI DANIEL KNORR
Proiectul lui Daniel Knorr consta în schimbarea statutului spatiului expozitional al uneia din locatiile unde se desfasoara Manifesta 7. Cladirea ("Ex Peterlini") este o hala industriala goala din Rovereto, care a fost renovata. Cele doua porti ale cladirii vor fi scoase, astfel incat spatiul va deveni spatiu public si va fi deschis 24 de ore din 24. Prin interventie, curatorul si artistii acestei sectiuni din Manifesta, precum si spectatorii, cetatenii si oficialitatile locale vor reactiona la ceea ce înseamna si la ceea ce formeaza spatiul public. Aceste reactii, precum si dezvoltarea spatiului si a lucrarilor în timpul expozitiei de trei luni alcatuiesc materializarea lucrarii propriu-zise. Un ziar de o pagina va fi produs de renumitul designer Ludovic Balland. Treptat, în timpul expozitiei, cele cinci editii ale ziarului vor acompania lucrarea si vor informa despre evenimentele petrecute în spatiu. Prima editie a ziarului "Ex Privato" va fi lansata scurt timp înaintea deschiderii pe 19 iulie. O publicatie finala va aparea dupa expozitie, continand materializarile lucrarii. Cartea va fi conceputa si creata de graficianul Ludovic Balland. Criticul si teoreticianul Attila Tordai va fi colaboratorul publicatiei, se va ocupa de interviuri si cercetari la fata locului în timpul deschiderii si va coordona editarea textelor care vor aparea în carte. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN, PRIN INSTITUTUL ROMAN DE CULTURA SI CERCETARE UMANISTICA DIN VENETIA, SPRIJINA, INCLUSIV FINANCIAR, REALIZAREA PROIECTULUI LUI DANIEL KNORR LA MANIFESTA 7.