"Evreii din Timișoara, istorie și cultură", 4 noiembrie 2015, ora 16:30, Cinemateca din Haifa

"Evreii din Timisoara, istorie si cultura",  4 noiembrie 2015, ora 1630, Cinemateca din Haifa

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR, vă invită la un eveniment special dedicat istoriei și culturii comunității evreiești din Timișoara, intitulat "Evreii din Timișoara, istorie și cultură", care va avea loc miercuri, 4 noiembrie 2015, ora 16:30 la sala Rappaport din cadrul complexului Cinematecii din Haifa (Blvd. HaNassi nr.140). Programul evenimentului se va desfășura în limbile română și ebraică, cu traducere simultană.
Deplasarea la Haifa se va face cu autobuzul de la Tel Aviv, plecare la ora 14:30 din Stația Centrală de Tren Tel Aviv- Savidor. Pentru confirmarea participării, vă rugăm să contactați AMIR la tel: 03-6121533 sau e-mail: amir.org@bezeqint.net
Programul evenimentului:
Cuvânt de deschidere:Dita Gara, Consiliul Executiv AMIR
E.S. Andreea Păstârnac, ambasador al României în Israel
Micha Harish, președinte AMIR (Organizația Unitară a Evreilor din România)

"Evreii din Timișoara, istorie și cultură"
Moderator: Dr. Raphael Vago, Universitatea din Tel AvivPrima sesiune:Prof. univ.dr. Victor Neumann, director al Centrului de Studii Avansate în Istorie al Universității din Timișoara și al Muzeului de Artă Timișoara: „Evreii din Banatul Timișoarei în perioada interbelică”
Conf. dr. Smaranda Vultur, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Departamentul de Studii Româneşti – Universitatea din Timișoara: „Viaţa evreilor timişoreni povestită de ei înşişi”

Pauză de cafea
Moment muzical pregătit de Ladislau Rooth

A doua sesiune:Getta Neumann, redactor al revistei online ”BJT Timișoara”: „Liceele Evreiești (1919-1948) în perspectivă istorică și memorialistică„ – prelegere însoțită de suport audio-video

Victor Neumann este istoric şi profesor universitar, titular al cursurilor de Istoria modernă a Europei şi Istoria modernă a României la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Coordonator (din 2008) al programului Şcoala Doctorală de Istorie Conceptuală “Reinhart Koselleck” din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest din Timişoara, realizată în cooperare cu profesorul Armin Heinen, Institutul de Istorie, Universitatea din Aachen. Este director al Centrului de Studii Avansate în Istorie al Universității din Timișoara (din 2011) și al Muzeului de Artă Timișoara (din 2013). A susținut conferinţe şi comunicări ştiinţifice în prestigioase instituţii universitare şi academice din lume: Paris, Bruxelles, Berlin, Oxford, Jena, Amsterdam, Wasenaar, Roma, Viena, Moscova, Budapesta, Belgrad, Sofia, Luneville.
Smaranda Vultur este doctor în filologie, specialistă în istorie orală, antropologie culturală (antropologia memoriei), eseistă, critic literar. Predă la Universitatea de Vest din Timişoara din 1997 unde este conferenţiar la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Departamentul de Studii Româneşti. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1998 şi a PEN Clubului din 2003. Conduce din 1997 Grupul de Istorie Orală şi Antropologie Culturală de la Fundaţia ”A Treia Europă” din Timişoara. Este director al Centrului Interdisciplinar de Studii Regionale de la Universitatea de Vest din Timişoara unde se află în prezent arhiva de istorie orală şi editează împreună cu R. Reisz şi Vasile Docea revista ”Colloquium politicum”. A participat la numeroase proiecte de cercetare internaţionale şi a fost profesor invitat la EHESS Paris şi Universitatea Paris VIII, a predat limba şi literatura română la Universitatea Paris IV (1992 – 1995) Sorbona şi Universitatea din Pisa (2003 – 2005).
Getta Neumann-Herzfeld a absolvit studii de filologie la Universitatea din Timișoara și a avut o activitate de doi ani la Biblioteca Academiei. Emigrează în Germania, unde își continuă studiile la Technische Hochschule Aachen. Din 2006 redactează o revistă online www.bjt2006.org pentru evreii timișoreni și toți cei interesați de prezentul și trecutul comunității evreilor din Timișoara. Revista devine o platformă pe care membrii comunității dispersate în Israel și în lumea întreagă se întâlnesc și prezintă informații, amintiri, creații artistice, ș.a. Materialul adunat prin contribuțiile online, prin întâlnirile de la Haifa, în 2011, de la Timișoara, în 2013, și, mai cu seamă, interviurile cu foști și actuali membri ai comunității au constituit baza volumului de povestiri Destine evreiești la Timișoara. Portretul comunității din perioada interbelică până azi, publicat la Editura Hasefer, București, 2014.


Invitatie la eveniment