Evenimentele organizate de ICR Beijing cu ocazia Zilei Naționale a României

În perioada 30 noiembrie–5 decembrie, ICR Beijing a organizat mai multe evenimente cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

În data de 30 noiembrie 2016, la sediul institutului, a avut loc vernisajul Expoziției de Fotografii „România prin imagini". Reprezentanți de seamă ai Asociației Fotografilor din China, ai Asociației Fotografilor Diplomați și ai Asociației Fotografilor din Beijing, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China–România, studenți chinezi de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din Beijing, Secția de Limba Română, prieteni ai institutului și mulți alții au avut ocazia să admire numeroase fotografii care ilustrează peisaje, clădiri inedite, obiceiuri din România și care sunt realizate de artiști fotografi precum Claudiu Szabo, Gabriel Boholt, Cosmina Muntean, Arpad Zoltan Balla, Felicia Săteanu, Laszlo Deszo, Ovi D.Pop, Istvan Magdo, Mihaly Moldovan, Adrian Markus, Gheorghe Talpoș, Nicoleta Păunaș, Ovidiu Gabor, Istvan Plajas, Ioan Ciobotariu.

Expoziția va fi deschisă până pe 20 februarie 2017 și face parte din prima ediție a „Festivalului Fotografiei Românești în China", eveniment organizat de ICR Beijing în parteneriat cu Asociația Internațională „EURO FOTO-ART" și cu Asociația Fotografilor din China. În cadrul acestui festival, vor mai avea loc o serie de expoziții de fotografie în trei orașe chinezești.  

Ca un preambul, la sediul ICR Beijing, în data de 28 noiembrie 2016, au avut loc prezentarea expunerii „Colaborare bilaterală între artiștii fotografi din România și China", de către Ștefan Toth, și conferința „Arta fotografică din România", de către Ramona Novicov, la care au participat membri ai Asociațiie Fotografilor din China, Asociația Fotografilor din Beijing, Asociația Fotografilor Diplomați.

Tot în cadrul festivalului, în data de 2 decembrie 2016, la sediul ICR Beijing, a avut loc proiecția de fotografii „Peșteri din România", realizate de către artistul Cladiu Szabo și însoțită de prezentarea acestuia și a fost reluată prezentarea expunerii „Arta fotografică din România", susținută de către Ramona Novicov. Evenimentul s-a bucurat de un deosebit succes.


În data de 29 noiembrie 2016, la recepția oferită de Ambasada României de Ziua Națională, au fost proiectate fotografii realizate de membrii Asociației Internaționale „Euro Foto Art", o selecție alcătuită special pentru această omagiere. În plus, a fost expusă o parte din Expoziția „Frumoasa Românie", cu fotografii realizate de către diplomații chinezi Sun Yanwen și Zhen Shuqin în timpul călătoriilor în România, expoziție ce a fost deschisă la ICR Beijing în perioada 27 octombrie 2016–27 noiembrie 2016.

Un alt eveniment organizat de către ICR Beijing cu ocazia Zilei Naționale a fost recitalul extraordinar susținut de către pianista Ilinca Dumitrescu și invitatul domniei sale, fagotistul Vasile Macovei, care a avut loc în două instituții, la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, în data de 2 decembrie 2016, și la Colegiul Pedagogic al Universității „Union" din Beijing, în data de 5 decembrie 2016.

Timp de două ore, artiștii români au încântat spectatorii cu un repertoriu bine ales din clasicii străini, precum Robert Schumann, Domenico Scarlatti, Frederic Chopin, Camille Saint-Saens, dar și din renumiți compozitori români George Enescu, Ciprian Porumbescu, Ion Dumitrescu, Doru Popovici, Paul Constantinescu.

Ilinca Dumitrescu, pianistă concertistă, este muzicolog (obţine titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu calificativul „Summa cum laude"), pedagog, muzeolog, realizator şi producător TV al emisiunii „Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi".

Pianista deţine o discografie semnificativă, în România, S.U.A, Marea Britanie, cu lucrări de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate în 1986 de către „ International Record Critics Award" , reunit la New Yok, printre cele mai bune albume ale anului,  stând alături de cele ale unor  Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, conform articolului "Cele mai bune discuri ale anului" în „ Journal de Genève", 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu, Jora, ş.a.

Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor – Bach, Scarlatti, Haydn, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Sibelius, Messiaen, Enescu, Jora – integrala creaţiei pentru pian ), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX și XXI.

În anul 2012, Ilinca Dumitrescu a primit din partea guvernului francez înalta distincţie „Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres" , iar în 2013, Premiul "Forumului Muzical Român" pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii.

Vasile Macovei este prim fagotist, solist al orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti. Este din 2004 doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a fost cadru didactic asociat al aceleiaşi universităţi. Publică, în anul 2000, volumul de poezii „Sfere sculptate", la Ed. Geneze din Bucureşti. Vasile Macovei este fondator şi membru al ansamblurilor Hyperion, Traiect, Gaudeamus, Modus  şi Archaeus (1985–1994), cu care a  susţinut nenumărate concerte. După studii la Liceul de Muzică din Bacău şi în perioada 1973–1977 la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa prof. Gh. Cuciureanu, fagotistul se perfecţionează în Italia (Lanciano – 1981), Franţa (Nisa – 1983), Germania (Darmstadt – 1992, 1996, 1998) – cu Karlheinz Stockhausen.

Laureat al Concursului Internaţional  de la Markneukirchen (1978), Vasile Macovei are o susţinută  activitate solistică în ţară şi străinătate. Efectuează turnee în: Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, R. Moldova, Marea Britanie, Spania, Mexic, Danemarca, Japonia, India, Finlanda, Malaysia, China, Egipt, Grecia, Coreea de Sud, Maroc ş.a.  Participări la importante festivaluri internaţionale: „George Enescu" şi „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi" în Bucureşti, „Synthèse" (Bourges), „Contemporary Music Festival" (Huddersfield), „Extasis" (Geneva), „Spazio Musica" (Cagliari), „Culturne Leto" (Bratislava), „Musica Nova" (Sofia), „Cervantino" (Mexic), Torino, Paris, Valencia, Chişinău, Budapesta etc. Colaborează cu solişti şi dirijori de marcă (Pierre Dervaux, Alain Marion, Iosif Conta, Ilinca Dumitrescu, Daniel Kientzy ş.a.). Ca solist sau în diferite formaţii camerale a interpretat un vast repertoriu conţinând multe lucrări de compozitori români, unele fiindu-i dedicate. A realizat numeroase prime audiţii, înregistrări audio (radio, CD), video ş.a.


În data de 3 decembrie 2016, a avut loc vizita la sediul ICR Beijing a profesorilor și studenților Conservatorului Central de Muzică din Beijing interesați de cultura română, ca urmare a numeroaselor concerte organizate de institut în parteneriat cu această instituție chineză. Din grup au mai făcut parte profesori de la universitățile de muzică din Shanghai, Chengdu și Chongqing. Invitatul special a fost prof.univ. Liu Yuening, director al Centrului de Relații Internaționale din cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing. Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a susținut o prezentare amplă a României, și a prezentat activitatea Institutului Cultural Român, precum și a reprezentanței sale de la Beijing. Profesorii și studenții chinezi au dovedit, prin prezența lor numeroasă la toate evenimentele organizate de ICR Beijing că sunt interesați de România și de artiștii români.