Evenimente Speciale de Ziua Europei la Viena

TARAFUL HAIDUCILOR PREZENTAT LA TELEVIZIUNEA AUSTRIACĂ
Pe 8 mai, cu prilejul Zilei Europei, printre alte evenimente speciale, ICR Viena a organizat un concert extraordinar susţinut de Taraful Haiducilor la Sargfabrik, scenă alternativă vieneza profilată pe genul world music.
Biletele s-au epuizat cu o săptămână înainte şi, totuşi, un mare număr de vienezi au sosit la sală cu mai bine de o oră înaintea spectacolului, în speranţa că vor avea norocul să mai găsească un loc în picioare.

Postul de televiziune ORF a realizat un amplu reportaj despre Taraful Haiducilor, cu interviuri şi momente filmate în concert. „Taraful Haducilor are întotdeauna un succes nebun la public. Ceea ce generează ei este chef de viaţă în formă pură şi dragoste pentru muzică care se revarsă şi asupra publicului. Este imposibil să rămâi nemişcat!", a declarat Ilsa Aichhorn, redactor la Departamentul Cultură al postului de televiziunea ORF.
Concertul a fost întregistrat şi de Emap FM Internet Radio.

Galerie foto: http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com

ETNOJAZZ CU ADRIAN GAŞPAR LA SALZBURG

Trupa de etnojazz Adrian Gaşpar Gypsy Combo
condusă de tânărul muzician Adrian Gaşpar a concertat în două reprize la Europapark din Salzburg pe 9 mai. Spectacolul a fost prezentat şi moderat de o vedetă a postului de radio Arabella. Europapark este cel mai mare centru comercial din Salzburg care de mai bine de cinci ani găzduieşte şi spectacole de anvergură. La concert au asistat aproximativ 1000 de oameni.

Galerie foto: http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com

ROMÂNIA ÎN CENTRUL ATENŢIEI DE ZIUA EUROPEI

Alături de celelalte state membre ale UE, România a fost invitată să participe la festivitatea de 9 mai organizată în premieră, în acest an, de Partidul Popular Austriac. Standul amenajat de reprezentanţele româneşti la Viena a atras cel mai mare numar de vizitatori. Sutele de pliante turistice, albume de artă, broşuri cu informaţii culturale şi obiecte promoţionale s-au epuizat în primele două ore. La evenimentul care a durat până târziu în noapte au participat peste 800 de persoane.

Ministrul austriac de externe, Ursula Plassnik şi Erhard Busek, preşedintele Institutului pentru Spaţiu Dunărean şi Europa Centrală, coordonator al Iniţiativei pentru Cooperare Sud-Est Europeană şi emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est au vizitat standul românesc unde s-au întreţinut mai bine de un sfert de oră cu reprezentanţii ICR Viena, ai Ambasadei României şi Biroului de Turism, au mâncat sarmale şi au băut vin roşu românesc.

Galerie foto: www.kulturraumrumaenien.blogspot.com


LANSAREA PROIECTULUI EUROPEAN ALTER EGO

În cadrul unei ceremonii patronate de Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei şi găzduit de Institutul Cultural Italian, Carmen Bendovski, directorul ICR Viena, a prezentat elevilor din Viena concursul Alter Ego, principalul eveniment destinat tinerilor între 14 şi 18 ani organizat de Asociaţia Europeană a Institutelor Culturale Naţionale EUNIC cu prilejul Anului European al Dialogului Intercultural. Proiectul are ca scop promovarea dialogului între tineri în scopul sprijinirii grupurilor etnice minoritare dezavantajate social. Tinerii sunt invitaţi să îşi aleagă "un al doilea eu", fictiv sau real şi să participe în concurs cu un portret în oglindă. Din fiecare ţară vor fi desemnaţi 2 câştigători care vor participa în toamnă la un atelier de artă internaţional şi vor fi desemnaţi "ambasadori ai dialogului intercultural". Acest statut le va permite să călătorească în mai multe ţări europene şi să împărtăşească din experienţa lor colegilor de generaţie.

Galerie foto: www.kulturraumrumaenien.blogspot.com




PETRECERE CÂMPENEASCĂ LA POARTA MARAMUREŞEANĂ


De trei ani, originarii din România şi prietenii lor austrieci sărbătoresc Ziua Europei la Poarta Maramureşeană din Viena. Pe sub Poarta Maramureşeană plasată într-un cadru natural protejat, în apropierea unui celebru parc de distracţii numit Böhmischer Prater, au trecut pe 10 mai peste 600 de participanţi la sărbătoarea organizată de Ambasada României, ICR Viena şi Asociaţia „Unirea". Ansamblurile „Cununiţa" din Arad şi „Crişana" din Oradea au oferit publicului peste 4 ore de program folcloric foarte apreciat. La petrecerea câmpenească au participat şi oficialităţi ale administraţiei locale din Viena, profesori de la Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii Viena, precum şi un mare număr de tineri români care studiază la Viena.
Galerie foto: www.kulturraumrumaenien.blogspot.com


Carmen Bendovski,
director