Evenimente româneşti în cadrul Festivalului Francofoniei 2019

Institutul Cultural Român de la Varşovia participă, împreună cu Ambasadele României în Polonia şi Estonia, la programul de manifestări culturale care marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, la Varşovia şi Talinn. Una dintre manifestările derulate în ambele capitale va fi Festivalul Filmelor Francofone, la care Institutul Cultural Român de la Varşovia participă prin prezentarea filmelor Charleston, în regia lui Andrei Crețulescu (la Varșovia) și Love building, în regia Iuliei Rugină (la Tallinn).


Varșovia

14 martie, ora 20:00

Prom Kultury Saska Kępa, ul. Brukselska nr. 23

Charleston, regia Andrei Creţulescu

Film prezentat în limba română cu subtitrări în polonă şi franceză.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de bilete care pot fi ridicate de la casa de bilete Prom Kultury Saska Kępa, începând cu 21 februarie.

https://bit.ly/2NdNhYW


Tallinn

20 martie, ora 18:00

Love Building, regia Iulia Rugină

Ambasada României la Tallinn

Ravala 5, 5th Floor 10143, Tallinn

Film prezentat în română cu subtitrare în engleză.

Accesul se face pe bază de confirmare la adresatallinn@mae.ro


În același context, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, va fi prezentată expoziția de fotografie Transilvania 2018 în obiectivul fotografilor polonezi. Proiectul este rezultatul vizitelor unor artiști din Toruń, Gdańsk, Varșovia, Radomsko și Głogów în satele, orașele și orășelele transilvănene, de la Mediaș la Bran (11-17 iunie 2018), în cadrul Întâlnirilor Fotografilor Polonezi, Ediția a XII-a – Transilvania 2018. Expoziția va putea fi vizionată pe toată durata lunii martie.

Cu prilejul vernisajului expoziției, o donație de carte românească, obținută cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va fi făcută Bibliotecii Voievodale din Cracovia din partea Asociației de Prietenie Româno-Polone.

Ziua Internaţională a Francofoniei este celebrată anual, în luna martie, de către institutele culturale şi ambasadele ţărilor cu statut de membru sau observator în Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Sunt organizate diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, atât pentru o mai bună promovare a limbii franceze, cât şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state: concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.


Programul festivalului

https://www.facebook.com/frankofonia/