Evenimente organizate de rețeaua Institutului Cultural Român în străinătate cu ocazia Zilei Europei

Reprezentanțele ICR din strainătate, prin Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate, organizează o serie de manifestări care cuprinde concerte, expoziții, lecturi de carte, standuri naționale și alte evenimente culturale, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei, în paralel cu proiectele organizate prin compartimentul EUNIC din cadrul Direcției Relații Internaționale.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin organizează în data de 9 mai 2015, la sediu, un spectacol inedit cu muzică de pian, muzică electronică și proiecţii video, cu participarea muzicianului Mischa Blanos și a artistului vizual Paul Gliga. Pianistul va prezenta un repertoriu individual de piese care îmbină muzica electronică cu muzica clasică. Piesele vor fi însoţite de proiecţii video.
Proiectul de compoziţie și interpretare solo al muzicianului Mischa Blanos se numește „Prepared Piano Sessions“ și se ghidează după principiile „pianul este percuţie“, „muzica este melodie“, „sunetul acustic interacţionează cu sunetul electronic“, „Pianul prepară“ și „ACUM înseamnă sec. XXI“. Rezultatul este un concert în care publicul experimentează alături de artist.

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează concertul „Jazz For Two“, cu Emil Bîzgă şi István Gyárfás, în data de 8 mai 2015. În data de 9 mai 2015, muzicianul de jazz Emil Bîzgă va participa la concertul „EU Jazz Express“, concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei la Budapesta şi organizat de clusterul EUNIC Ungaria (al cărui membru este şi ICR Budapesta) şi de Punctul de Informare al Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont).
Institutul Cultural Român de la Bruxelles, Ambasada României în Luxemburg şi Ambasada României la Bruxelles, în colaborare cu Asociația culturală și de afaceri ROM-LUX, Biserica Saint Michel din Luxemburg şi Biserica Saint Nicolas din Bruxelles organizează două recitaluri de muzică barocă cu participarea artiștilor Bogdan Mihăilescu și Anca Iaroșevici la Bruxelles (10 mai) și Luxemburg (12 mai), în contextul aniversării Zilei Europei.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău și Consulatul General al României la Bălţi organizează o suită de acţiuni cu prilejul Zilei Europei. Evenimentele organizate în data de 8 mai la Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi sunt: 1. Inaugurarea Expoziţiei „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii“ (8 mai - 8 iunie 2015); 2. Dezbatere - conferinţă pe tema „Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Relaţii, aşteptări şi realizări“, moderată de Prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rectorul Universităţii. Invitaţi: acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău; Mihail Baciu, consulul general al României la Bălţi; prof. Igor Cojocaru, decanul Facultăţii de Drept; profesori, studenţi şi alţi reprezentanţi ai vieţii culturale din zona de nord a Republicii Moldova; 3. Proiecţia filmului Funeralii fericite, r.: Horaţiu Mălăele.
Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu“ la Chișinău organizează marți, 12 mai 2015, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției ,,Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite“ (12-31 mai 2015). Alcătuită din 22 de bannere, conţinând fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, aprecieri ale criticilor etc., expoziția urmărește parcursul biografic al unuia din cei mai mari scriitori români.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova asigură, în mod tradiţional, prezenţa României în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei în Republica Moldova. Organizatorul principal al tuturor activităţilor legate de Ziua Europei este Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Moldova. Printre cele mai populare şi apreciate evenimente organizate în acest context se numără Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a V-a ediţie (22-24 mai). Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău va prezenta, în cadrul ediției festivalului de la Chișinău, filmul Aferim!, r. Radu Jude (câştigătorul Ursului de Argint de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015) şi două pelicule regizate de Horaţiu Mălăele: Nunta mută şi Funeralii fericite!. Iar în cadrul Serii Filmului European la Cahul şi Bălţi, vor fi prezentate cele două pelicule regizate de Horaţiu Mălăele (Funeralii fericite! şi Nuntă mută).
Accademia di Romania a organizat un concert de pian susţinut de Silvia Sbârciu, cu ocazia Zilei Europei, în Sala de concerte Accademia di Romania, în data de 4 mai 2015. Din program: Louis Coperin – Chaconne în sol minor, Chaconne în do minor, Chaconne în fa major, Chaconne în sol minor, Eduard Terenyi – Scarlattiana II, Klavierspiel IV – V (selecțiuni), Hommage a Alban Berg – Floetentanz, En blanc et noir, Hommage a Debussy, Domenico Scarlatti – Sonata in re minor, Sonata in sol major, Sonata in do major, Tudor Feraru – Back and White Suite, George Enescu – Pavane, Claude Debussy – Preludes 2e Livre, Prokofiev – Sarkasmen op 17. La sugestia Accademia di Romania, Silvia Sbârciu face parte din juriul Concursului Internaţional de Muzică pentru Tineret „Dinu Lipatti“ organizat de Accademia Musicale Mediterranea (Leporano) în colaborare cu Accademia di Romania, în perioda 4 – 8 mai 2015.
Cu ocazia Zilei Europei, Ambasada României în Statul Israel și Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează trei standuri informative: la ,,European Forum’s Eurofest 2015“, la Universitatea Ebraică din Ierusalim, în data de 4 mai 2015; ,,European Market“ la Universitatea din Haifa, din data de 7 mai 2015 și la ,,eUrope Festival“, la Universitatea „Ben Gurion“ din Beer Sheva, în data de 18 mai 2015. La stand vor fi prezentate activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, cursurile de limba română organizate de ICR Tel Aviv, programul Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Tel Aviv, oportunităţi de studiu în România, vor fi distribuite materiale de promovare și materiale informative de interes general și vor fi angajate discuţii cu studenţii.
Organizat anual de Forumul European de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Eurofest reuneşte studenţi şi profesori pentru o celebrare festivă a Europei, în ideea familiarizării publicului tânăr israelian cu istoria şi cultura Europei unite. Totodată, vor fi organizate mese rotunde şi conferinţe la care vor participa ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

La Haifa, Ziua Europei va fi celebrată printr-un festival de o zi, în cadrul căruia fiecare stat participant va fi reprezentat de un stand naţional ,,European Market“, o conferinţă academică internaţională „The Idea of Europe“ și o expoziție documentară „Willy Brandt, The Federal Republic of Germany and Israel“. Conferința „The Idea of Europe“ va cuprinde discursuri ale unor personalități academice și dialoguri pe teme ale politicii și diplomației europene și ale cooperării dintre Israel și Uniunea Europeană. Dintre vorbitori menționăm: prof. Jay Winter (Yale University), Simon Glendinning (London School of Economics and Political Science) și prof. Fania Oz-Salzberger (Universitatea din Haifa).

Prin participarea la evenimentele dedicate celebrării Zilei Europei 2015 la Beer Sheva, ICR Tel Aviv continuă colaborarea începută în 2011 cu Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene - Departamentul de Studii Europene din cadrul Universităţii Ben Gurion. Programul ,,eUrope Festival“ va cuprinde standuri naţionale ale statelor europene participante, „Studenţii crează“ – colecţie de produse handmade, inclusiv bijuterii, lucrări de design, modă în stil European; „Yourope“- expoziţie de fotografii realizate de studenţii universităţii, cu tema „Europa prin ochii tăi“ și Conferinţa academică „Refugiaţi şi diversitate în Europa“, organizată în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer.

În data de 9 mai, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena va avea loc lectura bilingvă (română şi germană) a autoarei Dagmar Dusil. Aceasta va citi din volumele sale: Privind înapoi prin fereastra bucătăriei / Blick zurück durchs Küchenfenster şi Miniaturi sibiene / Hermannstädter Miniaturen. Lectura va fi completată de interludii muzicale, interpretate de pianistul Peter Szaunig, care va prezenta operele unor compozitori din Transilvania: Carl Filtsch şi Rudolf Wagner-Regény. De asemenea, în data de 8 mai, Dagmar Dusil va susţine o lectură în limba germană, organizată de Asociaţia Saşilor din Transilvania în Austria.