Evenimente organizate de ICR Chişinău pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România

Evenimente organizate de ICR Chisinau pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu Romania

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în parteneriat cu instituții importante din domeniul culturii și învățământului din Republica Moldova, organizează o serie de evenimente pentru a marca împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Startul programului dedicat Unirii de la 27 martie 1918 este dat de conferința științifică Realităţi istorice şi demografice în spaţiul românesc, organizată în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Institutul de Istorie al Academiei, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca și Universitatea Bucureşti, care și-a deschis lucrările marți, 24 martie 2015, ora 10.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Pentru iubitorii de teatru din Chişinău şi Bălţi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău a pregătit două reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă Pasăre în văzduh, susţinut de actorul George Ciolpan. Pasăre în văzduh este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, un spectacol de pantomimă special conceput pentru a pune în evidenţă frumuseţea şi expresivitatea acestui tip de artă. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chişinău pe data de 25 martie, ora 19.00, şi la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, pe data de 28 martie, ora 18.00.
În rondul de lângă statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău va avea loc joi, 26 martie 2015, ora 10.30, vernisajul expoziției George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române.
Programul dedicat Unirii continuă cu o serie de evenimente în raionul Cimișlia, prin dezvelirea bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, donație a Societății Cultural-istorice Mihai Viteazul din Ploiești, în comuna Gura-Galbenei, și cu vernisarea expoziției Unirea Principatelor Române și reformele lui A.I.Cuza la Liceul Teoretic Hyperion din comuna Gura-Galbenei.
Ultimul eveniment din programul zilei de joi, 26.03.2015 este Festivalul Concurs Televizat al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară Prezintă Orchestra FOLCLOR, prima etapă, care se desfășoară sub egida sărbătorilor Unirii la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” din Chișinău cu începere de la ora 18.00. În cadrul acestui concert va susține un recital cunoscuta interpretă Margareta Clipa.
Vechiul sediu al Sfatului Țării, Parlamentul Basarabiei, (blocul 2 al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) găzduiește, vineri, 27 martie, ora 10.00, Conferința științifică Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România - 27 martie 1918, manifestare organizată în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Primăria Municipiului Chișinău, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Cultură și Istorie Militară, ce include comunicări și lansări de carte ale istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului.
În aceeași zi, în comuna Ciripcău din raionul Florești, ora 12.30, la Casa-muzeu Constantin Stere, ICR Chișinău organizează un moment festiv prilejuit de aducerea bustului în bronz al scriitorului C.Stere și donarea de către Fundația Constantin Stere din Ploiești a mobilierului și a exponatelor pentru casa muzeu din localitatea unde s-a născut scriitorul, iar la ora 13.15 este programată vernisarea expoziției Generația basarabeană a Marii Uniri la Gimnaziul Constantin Stere din localitate.
Concertul extraordinar de muzică populară „Dorurile noastre toate” încununează seria de manifestări organizate de ICR Chişinău pentru a marca cei 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul va aduce pe cea mai mare scenă din Chişinău doi dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică din România: naistul Gheorghe Zamfir şi cântăreaţa Sofia Vicoveanca. Concertul va fi susţinut de Orchestra Naţională de muzică populară Lăutarii condusă de maestrul Nicolae Botgros, pe scena Palatului Naţional din Chișinău începând cu ora 19.00.
Ultimul eveniment din programul organizat de ICR Chișinău pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România este spectacolul Armonii pascale cu Daniela Nane şi Ioana Maria Lupaşcu, programat la Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, Sala Valeriu Cupcea. Acesta aduce, duminică, 29 martie, ora 16.00, în fața publicului din Chișinău universul poeziei creștine prin intermediul cunoscutei actrițe Daniela Nane. Spectacolul va fi întregit de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu, solistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

La evenimentele din programul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău dedicat Unirii Basarabiei cu România participă, alături de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, domnul Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relaţiile cu românii de peste hotare, E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, împreună cu numeroase personalități din viața politică, culturală și administrativă din Republica Moldova.