Evenimente jubiliare la Düsseldorf susținute de Institutul Cultural Român

Evenimente jubiliare la Dusseldorf sustinute de Institutul Cultural Roman

Asociația Culturală Germano-Română Atheneum din Düsseldorf a organizat în perioada 6 – 8 septembrie o amplă serie de manifestări consacrate împlinirii a 150 de ani de la sosirea în Principatele Unite a Principelui Carol și fondarea Dinastiei de Hohenzollern în România.

Ceremonia de deschidere l-a avut ca oaspete de onoare pe Principele Radu de România şi s-a bucurat de prezenţa Ministrului Afacerilor Externe, dl. Lazăr Comănescu, a Președintelui Institutului Cultural Român, dl. Radu Boroianu, a Ambasadorului României la Berlin, dl. Emil Hurezeanu, a Consulului General al României la Bonn, dl. Mihai Botorog şi  a directoarei generale a Muzeului Satului din România, d-na Paula Popoiu.

Programul celor trei zile a inclus un concert de gala, structurat pe trei segmente, care a avut loc la Sala Robert Schumann a Centrului Cultural Ehrenhof, din incinta prestigiosului Museum Kunstpalast Düsseldorf.

Primul segment a constat într-un concert oferit de Orchestra de Cameră Art din Timișoara, dedicat sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, cu participarea sopranei Adela Zaharia, mezzosopranei Ramona Zaharia, baritonului Bogdan Baciu, basistului Bogdan Taloș și tenorului Ovidiu Purcel, cu toții soliști ai Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf. În program s-au regăsit piese de George Enescu, W.A.Mozart, Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Jules Massenet.       

Acesta a fost urmat de un concert omagiu, oferit de Camerata Regală, cu ocazia împlinirii a la 115 ani de la compunerea „Rapsodiei Române” de George Enescu.

Programul s-a încheiat cu dansul „Cumințenia Pământului”, acompaniat muzical de „Prelude à l´unisson” din Suita pentru Orchestră nr. 1 în C-Dur, de George Enescu. Momentul coregrafic a fost oferit de un grup de balerine din cadrul Ansamblului de Balet al Operei din Timișoara, pentru a marca 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Concertul a fost precedat de prezentarea volumului „Anul Regal”, recent apărut la editura „Timpul”, prin grija Prof. Dr. Daniel Șandru și Prof. Dr. Doru Tompea, din cadrul Universității din Iași.

Manifestările jubiliare s-au încheiat printr-un act festiv la Castelul Jägerhof din Düsseldorf, reședința familiei Prințului Carol de Hohenzollern, în cadrul căruia Camerata Regală a oferit un concert cu piese de Wolfgang Amadeus Mozart, urmat de o prezentare a colecției de costume moderne de inspirație tradițională „Zestrea”, realizată de către prof. Liliana Țuroiu.

Evenimentele jubiliare de la Düsseldorf au fost organizate în colaborare cu Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe al României, Muzeul Naţional al Satului București şi Grupul de la Parohia „Carpați”, Brașov.