Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, în Polonia, cu sprijinul ICR Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă participă la Festivalul Filmului Francofon cu filmul „Metronomˮ, primul lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc. Pelicula va fi difuzată vineri, 24 martie 2023, la cinematograful Muranów din Varșovia. Desfășurat în perioada 22 ˗ 26 martie 2023, Festivalul include alte opt producții de ficțiune propuse de Institutul Francez din Polonia, care este și principalul organizator, și ambasadele statelor Belgia, Canada, Elveția, Luxemburg și Maroc. Ucraina, ca și Polonia, are statut de stat observator în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei, motiv pentru care în programul festivalului se regăsește comedia ucraineană: „Мої думки тихіˮ/„My Thoughts Are Silentˮ, în regia lui Antonio Lukich.

Pelicula propusă de ICR Varșovia a fost recompensată cu Premiul pentru regie al secțiunii „Un certain regardˮ la cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Acţiunea are loc în România comunistă. În timp ce Ion Ţiriac şi Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea „Metronomˮ de la Europa Liberă. Când el primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, ei ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

Mai multe detalii: https://kinomuranow.pl

De asemenea, în acest an, ICR Varșovia este partener al evenimentului „Noaptea Ideilorˮ, lansat de Institutul Francez în 2016 în peste 100 de filiale din întreaga lume. În Polonia, „Noaptea Ideilorˮ se va desfășura în zilele de 30 și 31 martie 2023, în organizarea Institutului Francez de la Varșovia și a Fundației Goyki 3 Art Inkubator din Sopot, în colaborare cu ICR Varșovia și Ambasada Elveției în Polonia.

Cele două zile de dezbateri vor avea ca temă de discuție antropocenul și dezvoltarea accelerată. Din România a fost invitată dramaturga și regizoarea Gianina Cărbunariu, care va dialoga pe tema acestei ediții cu Aneta Kyzioł, teatrolog șijurnalistă la prestigioasa revistă de analiză „Politykaˮ și autoare de articole de specialitate în revista „Dziennik Teatralnyˮ.

„Noaptea Ideilorˮ/„La Nuit de Idéesˮ este un program-far al Institutului Francez în cadrul căruia jurnaliști, scriitori, artiști, lideri de opinie și experți francezi și internaționali dezbat teme de actualitate la nivel european ori global.

Gianina Cărbunariu (n. 1977) este dramaturg și regizor de teatru. Personalitate distinctă a scenei teatrale internaționale, co-fondatoare a grupului dramAcum, proiect de sprijinire a dramaturgiei contemporane românești. A devenit cunoscută prin piesele implicate social Stop the Tempo și mady.baby,edu, ulterior Kebab. Colaborează cu importante teatre și festivaluri din România și străinătate, piesele sale sunt traduse, montate și jucate în peste 15 limbi. Pentru originalitatea sa regizorală, Gianina Cărbunariu a primit nenumărate premii (printre care Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol al anului 2014 – De vânzare, coproducție Teatrul Odeon din București și Teatrul de Stat din Hamburg.A fost de două ori în selecția oficială a Festivalului de la Avignon (în 2014, în calitate de autor și regizor al piesei Solitaritate, coproducție Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, Festivalul de la Avignon, Teatrul Național din Bruxelles, și în 2016, ca autoare a piesei Tigrul, în spectacolul produs de Royal Dramatic din Stockholm și Compania suedeză Jupither & Josephsson). În toamna lui 2019 statul francez i-a conferit Ordinul Artelor și Literelor în Grad de Cavaler. Din 2018 este director general al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.

Mai multe detalii: https://evenea.pl/pl/wydarzenie/nocidei2023

Evenimentele fac parte dintr-o serie de proiecte, organizate de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei. În anul 1991, România a devenit membru observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, iar anul acesta se împlinesc 30 de ani de când țara noastră a obținut statutul de membru cu drepturi depline în cadrul Organizației.