Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, în reprezentanțele Institutului Cultural Român

Anual, Ziua Culturii Naționale este sărbătorită de Institutul Cultural Român, atât în țară, cât și în rețeaua reprezentanțelor din străinătate. Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale, marcând astfel și data nașterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).

BRUXELLES: Răzvan Popovici, despre muzicianului român Vladimir Mendelssohn

O înregistrare video, care constă în prezentarea unui scurt portret al muzicianului român Vladimir Mendelssohn, va fi promovată sâmbătă, 15 ianuarie 2022, pe rețelele de socializare ale ICR Bruxelles, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Materialul video conține mărturia muzicianului Răzvan Popovici, care l-a cunoscut îndeaproape, având o colaborare intensă, precum și o înregistrare cu prestigiosul cvartet „George Enescu”, din care Vladimir Mendelssohn a făcut parte.

Realizat de ICR Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, proiectul reprezintă marcarea printr-un eveniment relevant a profilului identitar cultural românesc, cât și un omagiu adus personalității muzicianului român, reprezentantul unei familii cu o lungă și bogată tradiție muzicală în România, care s-a stins în a doua jumătate a anului 2021. Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles menite să pună în valoare contribuţia și rolul oamenilor de artă români la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii europene și universale.

BUDAPESTA: Lansări de carte românească, în Ungaria

Volumele „Povestitori și repertoriu narativ în comunitățile românești contemporane, din Câmpia Ungară” de Mihaela Bucin și „Reforma la români - Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI - XVII” de Nagy Levente vor fi lansate, în prezența autorilor, vineri, 14 ianuarie, în sala de ceremonii a Ambasadei României la Budapesta, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Evenimentul este organizat de ICR Budapesta, împreună cu Ambasada României la Budapesta. Mihaela Bucin este cadru didactic și șefa Catedrei de Limbă și Literatura Română, Universitatea Szeged, și Nagy Levente este șeful Catedrei de Limbă și Literatură Română, Universitatea ELTE, Budapesta. Ambele personalități sunt promotori culturali și formatori de opinie în Szeged, respectiv Budapesta, în mediul intelectual, academic și românesc.

CHIȘINĂU: Recital de pian și voce, concert de muzică folk, lansări de carte și manifestare omagială Al meu nume o să-l poarte…

Recital de pian și voce susținut de soprana Alexandra Coman și pianistul Iosif – Ion Prunner va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău pe data de 15 ianuarie 2022. Organizarea unui concert festiv de Ziua Culturii Naționale a devenit o tradiție pentru ICR Chișinău, concertul cuprinzând un recital de muzică românească susținut de soprana Alexandra Coman și pianistul Iosif – Ion Prunner, ce va include creații ale unor compozitori de pe ambele maluri ale Prutului. Programul concertului:Tiberiu Brediceanu – Floricica de pe apă; Vai bădiță dragi ne avem; Dragu mi-i mândro de tine; Ioan Chirescu – Fata din Carpați; Timotei Popovici - La oglindă; Vasile Popovici – Sara pe deal; Eugen Doga – Ochiul tău iubit; Drag mi-ai fost; Ion Aldea –Teodorovici - Pentru ea; Doru Popovici – Dintre sute de catarge. Solo pian: Constantin Silvestri – 2 piese de concert opus 25 nr. 2 și 3; Clemansa Barberis – Vocile nopții.

Manifestarea omagială Al meu nume o să-l poarte… va fi organizată în data de 15 ianuarie 2022, de ICR Chișinău, Centrul Academic Internațional „Eminescu”, Academia de Științe a Moldovei, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” și Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu”, și se va desfășura la Centrul Academic Internațional „Eminescu” din Chișinău. Evenimentul va fi transmis în mediul online începând cu orele 12.00. Evenimentul constă într-o serie de comunicări susținute de academicienii: Ion Tighineanu, Mihai Cimpoi, Irinel Popescu, Stanislav Gropa, Valeriu Matei și Prof. Univ. Pompiliu Crăciunescu.

Va fi lansat volumul Maladia lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor, ediția a II-a, Ed. Fundației Naționale pentru Știință și Artă, Buc., 2021, coordonatori ai ediției: Acad. Eugen Simion, Acad. Irinel Popescu, Președintele Academiei de Științe Medicale din România în prezența domnului Acad. Irinel Popescu și a domnului Prof. Univ. Pompiliu Crăciunescu.

Volumul „Opera Omnia. I.L.Caragiale” - ediția a II-a, editura Vasiliana din Iași, 2021, va fi lansat vineri, 14 ianuarie 2022, ora 11.00, în sala mare a Bibliotecii Naționale din Chișinău. Prezintă îngrijitorul ediției prof.univ. Catalin Bordeianu, direcor adjunct al ICR Chișinău.

Ultimele apariții de carte din colecția „Moștenire” a Editurii Știința vor fi lansate vineri, 14 ianuarie 2022, ora 16.00. Evenimentul va avea loc în incinta Bibliotecii municipale „B.P. Hașdeu”. Invitați: Victor Durnea, Valeriu Stancu, Lucia Cireș, Maria Stancu, acad. Mihai Cimpoi, Nina Corcinschi, Ion Negrei, Alexandru Burlacu. Vor fi prezentate următoarele volume: Poezie Europeană Contemporană, antologie de Valeriu Stancu, traducere de Valeriu Stancu și Maria Stancu; Sergiu Matei Nica. Scrieri, 2 volume, ediție de Victor Durnea; Pan Halipa. Scrieri, ediție de Mihai Papuc și Ion Negrei; Grigore Alexandrescu. Scrieri, ediție de Mircea Anghelescu; Alexandru Odobescu. Scrieri, ediție de Corina Popescu.

Concert de muzică folk pe versuri de Mihai Eminescu, susținut de cantautorii Maria Mocanu, Anatol Rudei și Victor Buriuană, și recital de poezie susținut de elevii liceului „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentul va avea loc în incinta Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu” sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 15.00.

ISTANBUL: Poeme eminesciene în interpretarea studențior de la UNATC și Gabriel Croitoru, în concert, alături de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, pe conturile de Facebook și Youtube ale ICR Istanbul, va fi postat un film în care studenți ai UNATC, secția Actorie, vor interpreta poeme scrise de marele poet român, Mihai Eminescu. „La Steaua”, „Ce te legeni codrule”, „Revedere”, „Dorință” și „Iubind în taină”, vor fi recitate de Valentina Boldurescu, Teodora Crișan, Ciprian Chiujdea, Bianca Archip și Radu Ștefan Bănică, într-un concept de Ștefana Samfira. Filmul a fost realizat special pentru ICR Istanbul și va fi subtitrat în limba turcă. În completare, vineri, 21 ianuarie 2022, Ambasada României în Republica Turcia și ICR Istanbul, în parteneriat cu Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara, vor desfășura un concert simfonic de excepție, la sala CSO Ada Ankara, sub bagheta dirijorului de origine română, Bujor Hoinic, și cu invitarea cunoscutului violonist Gabriel Croitoru. Programul cuprinde compoziții de P.I. Ceaikovski și piese din repertoriul compozitorului George Enescu.

LISABONA: Poeme de Mihai Eminescu, recitate de tineri din Portugalia

Lecturi din poeme de Mihai Eminescu, figurând în volumul „Revedere”, apărut în 2005 la editura Evoramons în traducerea Doinei Zugrăvescu, vor fi susținute în cadrul tradiționalului proiect „Maratonul de Lectură”, inițiat de ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză. Evenimentul va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale sâmbătă, 15 ianuarie 2022, pe conturile de socializare ale celor două instituții. Invitația de a participa la „Maratonul de Lectură” se va îndrepta către tineri din Portugalia și îl va avea drept protagonist principal pe eminentul lusitanist Dan Caragea, care va recita câteva strofe din poemul „Luceafărul”, în propria traducere. În materialul video prezentat, se vor regăsi o serie de materiale documentare din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române.

„Maratonul de Lectură”, devenit deja o tradiție în spațiul lusitan, a fost organizat pentru prima dată în anul 2017, cu titlul „Lisabona citește românește“, adunând un număr record de participanți. Acest fapt a dus la continuarea proiectului în anii următori, sub diverse forme și tematici.

LONDRA: Proiecție de artă modernă și recitalul copiilor, dedicat lui Eminescu

O serie de lucrări de artă românească modernă vor fi proiectate pe fațada clădiri Institutului Cultural Român din Belgrave Square, nr 1. Selecția curpinde lucrări reprezentative din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, partenerul instituțional al proiectului. În centrul Londrei, într-o manieră inedită, sunt aduse lucrări semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu sau Ștefan Dimitrescu, iar lista completă se regăsește pe paginile de Facebook a ICR Londra și ale Muzeului Național de Artă al României. Proiecția are loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora locală 18.00, timp de două ore. Realizarea tehnică: asociația My Romania Community. Ziua Culturii Naționale este celebrată și într-un mod inedit, ludic, prin implicarea a 20 de copii din comunitatea românească din Marea Britanie, care vor recita versurile a două dintre poemele eminesciene „Somnoroase păsărele” și „Revedere”. Filmul-colaj realizat de ICR Londra va fi distribuit pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube sâmbătă, 15 ianuarie, ora locală 10.00. Copiii care au participat la acest proiect au finalizat cursul de limba română pentru străini organizat de ICR și de ICR Londra în 2021, cursurile urmând a fi reluate în acest an.

MADRID: Lectură continuă din poezia lui Mihai Eminescu

O sesiune de lectură continuă a operei poetice a lui Mihai Eminescu va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, între orele 15.00 – 20.00, în sala de conferințe a ICR Madrid. Evenimentul, care marchează Ziua Culturii Naționale, va include lecturi în limba română și în limba spaniolă din poemele lui Eminescu. Se vor folosi mai multe variante propuse de traducătorii operei lirice eminesciene: María Teresa León și Rafael Alberti, Omar Lara, José Manuel Megías și Dana Giurcă, Mario Castro Navarette, Cătălina Iliescu. În sală, va fi proiectat documentarul „Eminescu, Veronica, Creangă”, primul scurtmetraj despre prietenia dintre Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Veronica Micle, realizat de Octav Minar în 1914. De asemenea, pe toată durata evenimentului vor fi proiectate fotografii de arhivă din viața personală și artistică a poetului.

Sunt invitați să participe la lectura continuă personalități din lumea culturală, instituțională și politică din Madrid, studenți, profesori, elevi ai cursurilor de limba română, scriitori, jurnaliști și critici literari, membri ai comunității românești și publicul larg. Lecturile vor fi transmise pe rețelele de socializare ale ICR Madrid, unde vor fi publicate, de asemenea, materiale primite de la cei interesați, conținând lecturi înregistrate din opera lui Eminescu. Publicul va putea viziona toate traducerile din opera lui Eminescu, prezente în biblioteca ICR Madrid, și diferite ediții ale volumelor publicate în limba română, inclusiv „Caietele”, publicate de Academia Română prin prezentarea unor imagini relevante, pentru a cunoaște astfel amploarea operei eminesciene.

NEW YORK: Sanda Weigl o readuce pe Maria Tănase peste Ocean

În premieră, sub titlul ”I Still Believe in Magic. Sanda Weigl does Maria Tănase” / „Eu tot cred în farmece. Sanda Weigl cântă Maria Tănase”, reprezentanța din New York prezintă o producție video originală, care evocă una dintre marile întâlniri culturale româno-americane, aceea dintre o cântăreață excepțională și un oraș excepțional. Materialul, de 20 de minute, va fi difuzat pe canalele social media ale Institutului, Facebook, Instagram, YouTube, începând cu 15 ianuarie, ora 21:00 a României. În 1939, cu ocazia participării României la Expoziția Mondială, Maria Tănase a susținut, la New York, o serie de concerte care au sedus publicul american și i-au relevat clasa internațională. După decenii în care expresivul pavilion românesc ridicat în Flushing, Queens și rezonanțele când aprige, când exuberante, când sfâșietoare ale melodiilor Mariei Tănase au dispărut de mult, solista româno-americană Sanda Weigl și muzicienii nipono-americani Shoko Nagai (pian), Stomu Takeishi (bas), Satoshi Takeishi (percuție) încearcă să readucă spiritul marii artiste în inima metropolei newyorkeze.

ROMA: Expoziția „Camilian Demetrescu – Genesi 1969-2012” și pianista Naomi Handaric în concert

În Galeria de Artă a Academiei di Romania din Roma poate fi vizitată, între 12 și 31 ianuarie 2022, expoziția „Camilian Demetrescu – Genesi 1969-2012”. Evenimentul curatoriat de arh. Cornelia Bujin, este organizat de ICAS – Intergruppo Parlamentare Cultura Arte e Sport, Accademia di Romania in Roma, Camera Deputaților din Parlamentul Italiei, Asociația culturală și spirituală Camilian Demetrescu, în colaborare cu Galleria Nazionale di Arte Moderna e Contemporanea di Roma. Expoziția se integrează în proiectul „Camilian Demetrescu. Genesi 1969-2012”, inaugurat pe 21 decembrie 2021 și expus în Sala del Cenacolo din Vicolo Valdina – Camera Deputaților, proiect ce se bucură de înaltul patronaj al Consiliului Pontifical pentru Cultură de la Vatican. Expoziția „Camilian Demetrescu – Genesi 1969-2012” este prezentată în trei locuri de prestigiu, Camera Deputaților - Palazzo Valdina (21 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022), GNAM – Galleria Nazionale di Arte Moderna e Contemporanea (21 decembrie 2021-31 ianuarie 2022) și Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (12-31 ianuarie 2022). Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 19:00, în Sala de concerte a Accademia di Romania, tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2022, alături de Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia”, în parteneriat cu cluster-ul EUNIC Roma, are loc o întâlnire, în cadrul stagiunii 2021-2022 a proiectului EUROPA IN MUSICA, a cluster-ului EUNIC Roma. Concertul este susținut de tânăra pianistă de origine română Naomi Handaric, care va prezenta piese de George Enescu, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Frédéric Chopin și Serghei Rahmaninov.

STOCKHOLM: Recital de muzică și poezie românească, în Suedia

Violoncelistul suedez Magnus Lanning și actorii de origine română Lucian Muscurel și Luiza Stănescu vor fi protagoniștii unui evenimentul organizat la sediul ICR Stockholm. Recitalul de muzică și poezie românească, tradusă în limba suedeză, va fi organizat vineri, 14 ianuarie 2022, ora 18.00, de ICR Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale.

Actorii Lucian Muscurel și Luiza Stănescu vor recita în limba suedeză creații poetice ale unora dintre cei mai reprezentativi poeți români printre care: Mihai Eminescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Eugen Ionescu, Marin Sorescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Melinescu, Ana Blandiana, Nichita Stănescu. Poeziile au fost traduse în limba suedeză de Inger Johansson, Ion Miloș, Dan Shafran, Soren Johanson și Gabriela Melinescu. Poeziile vor fi însoțite de momente muzicale susținute de violoncelistul suedez Magnus Lanning, membru al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze. Muzicianul va interpreta fragmente din lucrări semnate de Johann Sebastian Bach (Sarabanda din a treia suită solo pentru violoncel), Paul Constantinescu (Passacaglia din Sonata Bizantina), Ingvar Lidholm (Fantasia sopra Laudi pentru violoncel), Giovanni Sollima (Lamentatio), Ernest Bloch (Canzona din prima suită solo pentru violoncel). „Am ales să cânt piese pentru violoncel solo, uneori piese întregi, alteori fragmente din lucrări mai mari. Nu putea lipsi din programul unei seri de poezie românească „Sonata Bizantină” de Paul Constantinescu. În acest context al Zilei Culturii Naționale, interpretez, așadar, o muzică care atinge veșnicia, dincolo de timp, cu rădăcini în muzica bizantină", a declarat violoncelistul Magnus Lanning.

Cu această ocazie, publicul va putea vizita expoziția retrospectivă „Spiritualizarea acuarelei”, semnată de Ligia Podorean-Ekström, deschisă în spațiile expoziționale ale ICR Stockholm până pe 20 ianuarie.

TEL AVIV: Celebrarea Zilei Culturii Naționale și 15 ani de la aderarea României la UE, în Gală extraordinară de muzică românească și conferință

Ziua Culturii Naționale și cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană sunt marcate de ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel și Conservatorul Israelian, printr-un eveniment de excepție, concept semnat de Ethan Schmeisser, pianist și dirijor israelian de origine română, actualmente director artistic al Operei Naționale din București. Recitalul de marți, 12 ianuarie 2022, ora 19:00, din Sala Stricker a Conservatorului Israelian este susținut de sopranele Shiri Magar și Mirela Grădinaru, alături de baritonul Ionuț Pascu, acompaniați de Ethan Schmeisser. Programul cuprinde piese ale unor compozitori români cunoscuți, Tiberiu Brediceanu, Aurel Eliade, George Ștefănescu, George Grigoriu, Richard Stein sau Pascal Bentoiu. ICR Tel Aviv va organiza și un eveniment literar de excepție, „Eminescu și spiritul Junimii în climatul epocii. Întâlnirea cu Moses Gaster”. Manifestarea din 16 ianuarie 2022, ora 17:00, de la sediul reprezentanței va fi moderată de Cleopatra Lorințiu. Programul cuprinde prelegeri literare, precum „Întâlnirea lui Eminescu cu Moses Gaster” – prof. univ. dr. Moshe Idel; „Un prieten al lui Eminescu din perioada ieșeană: Hayman Hariton Tiktin” - dr. Lucian Zeev Herșcovici; „O comparație între viziunea eminesciană asupra folclorului și viziunea lui Moses Gaster” – prof. univ. dr. acad. Jean Jacques Ashkenasy; „Junimea și spiritul epocii” – editorul și scriitorul Lucian Vasiliu, în intervenție video.

VARȘOVIA: Traducători, ghizi turistici și oameni de cultură polonezi promovează România

Un montaj ce constă în declarații ale unor traducători, ghizi turistici și oameni de cultură polonezi despre ce a însemnat pentru ei întâlnirea cu România și cultura sa va fi difuzat sâmbătă, 15 ianuarie, pe rețelele de socializare ale ICR Varșovia. Declarațiile vor fi susținute de cunoscători ai culturii românești, ai limbii române și au o bogată activitate de promovare a țării noastre în Polonia. Invitati: Michal Torz - jurnalist la Televiziunea Poloneză TVP, redactor la pagina de web www.wrumunii.pl, precum și autorul ghidului de călătorie „W Rumunii”; Joanna Suciu - redactor la pagina de web www.podrozegazeta.pl; Agnieszka Krawczyk - autoarea cărții „Rumunia, albastru, ciorba, i wino”; Michal Sowa - vicepreședintele Asociației Româno-Poloneze de la Cracovia, președintele Clubului „Drum Bun” și proprietarul localului cu specific românesc „Kornet Drum Bun” din Cracovia; Joanna Kornas - Traducător a mai multor cărți din română în poloneză. 

VENEȚIA: „Darul aripilor”, documentar despre sculptorul Pavel Bucur

Reprezentanța difuzează pe pagina de Facebook, documentarul „Darul Aripilor” (r. Corina Voicu), despre viața și creația artistică a regretatului sculptor Pavel Bucur (1945 - 2016), cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Născut la Bistrița in 1945, Pavel Bucur este cunoscut pentru Monumentul Tineretului de la Straja, impresionanta lucrare ”innaripata” care, fără soclu, măsoară 38 metri, fiind, după Statuia Libertății, cel mai inalt monument din lume. Este construită din bronz, pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră. Evenimentul deschide seria online dedicată artiștilor români a căror viață și operă este legată de Italia.

VIENA: Valea Jiului, în 25 de fotografii prezentate de Mădălin Mărienuț

Fotograful Mădălin Mărienuț, lector univ. dr. la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, va expune proiectul de fotografie „Wounded Light” la Galeria ICR Viena. Expoziția cuprinde 25 de fotografii care prezintă imaginea actuală a zonei industriale din Valea Jiului, demersul fiind un rezultat al documentării fotografice din perioada 2020 - 2021. Vernisajul va avea loc joi, 20 ianuarie, ora 19.00, cu participarea artistului, care va prezenta proiectul în limba engleză alături de fotograful documentar Ciprian Hord. În acest context, va fi lansat albumul omonim bilingv, prefața fiind semnată de Florin Oprescu, lector dr. la Institutul de Romanistică al Universității din Viena, iar traducerea în limba engleză fiind realizată de Luca Mixich. Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria și Universitatea de Vest din Timişoara şi marchează Ziua Culturii Naționale.

Expoziţia „Wounded Light” va fi deschisă publicului în perioada 20 ianuarie – 25 februarie 2022, de luni până vineri, între orele 10.00 – 16.00. Intrarea este liberă. În prima etapă, proiectul fotografic a fost expus la Institutul de Romanistică al Universității din Viena în perioada 20 octombrie - 30 decembrie 2021.